Subota, 22 Juna

Povratak sedme sile

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tekst novinara online magazina Žurnal.info, objavljen 19. juna pod naslovom PREDSTAVNIČKI DOM FBIH USVOJIO IZMJENE ZAKONA: Ukida se krivično djelo za koje su optuženi Sarajlić, Kukić i Zukić!, kao rijetko koji tekst pokrenuo je reakcije javnosti, ali i medija koji su tragom saznanja nastavili istraživati priču.  

Pomenuti tekst razotkrio je skandalozni pokušaj da se kroz propis, usvojen doduše tek u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, uvede termin koji skoro onemogućava dokazivanje krivičnog djela – trgovina uticajem ukoliko nije dokazano uzimanje mita.

Uvođenje „korupcije po zakonu“

Ukoliko bi predloženi propis bio usvojen i u Domu naroda, bio bi otvoren manevarski prostor za brojne „trgovce uticajem“ kojima se ne može dokazati uzimanje mita, posebno ako mita u toj trgovini nije ni bilo, a ako i jeste, riječ je o veoma teško dokazivom djelu.

Predviđene izmjene odnose se na član 382 Krivičnog zakona FBiH, a upravo po tom članu, je u predmetu BOSNA, Tužilaštvo Kantona Sarajevo optužilo potpredsjednika SDA Asima Sarajlića, bivšeg generalnog sekretara SDA Amira Zukića, te bivšeg SDA-ovca i predsjednika PDA Mirsada Kukića za krivično djelo – trgovina uticajem.

Predlagač Zakona je Kukićeva kolegica, federalna zastupnica Elzina Pirić, ali odgovornost za sramotan pokušaj uvođenja u javni sistem „korupcije po zakonu“ leži na svim federalnim parlamentarcima koji su glasali za Prijedlog: zastupnicima SDA, SDP-a, HDZ-a, PDA i SBB-a.

Bilo je nevještih pravdanja zbog glasanja za takakv propis, a neke su izjave parlamentaraca objavljene u medijima bile na granici priznanja da pojedini i ne čitaju propise za koje glasaju kad iz stranačke baze dobiju uputstvo da podignu ruku. Eventualno „neznanje“, čin parlamentaraca čini još sramotnijim jer se upravo od predstavnika zakonodavne vlasti očekuje najviša odgovornost u zaštiti građana i izgradnji i jačanju pravnog sistema.

Zahvaljujući Žurnalovom tekstu, uslijedile su i reakcije pravnika, Ureda OHR-a, Ambasade SAD-a u BiH, te brojnih drugih institucija.

Novinari Klix.ba, BHRT-aNovinske agencije Patria, te brojni drugi mediji nastavili su istraživati eventualne negativne efekte ovakvog zakonskog rješenja na pravni sistem.

Iz SDP-a su se oglasili saopćenjem u kojem između ostalog obećavaju da taj propis za koji su glasali neće podržati u Domu naroda. Takav ih čin ne amnestira od odgovornosti za glasanje u Predstavničkom domu, ali ovakva najava ipak ohrabruje jer je naznaka da bi i ostale političke stranke mogle krenuti tim putem pa bi se u konačnici mogao osporiti sporni propis.

U suprotnom, bio bi to još jedan drastičan poraz pravnog sistema.

Misija novinarstva

Bilo je i bit će novinarskih priča koje su imale ogroman uticaj na društveno-političku stvarnost ali, s obzirom na činjenicu da je riječ o razotkrivanju pokušaja ozakonjenja vrlo perfidne pravne akrobacije koja bi omogućila da se kroz legalne institucije vlasti implementiraju potencijalni tereni za nekažnjeno trgovanje funkcijom, vlašću, ljudskim pravima, Žurnalovo otkriće ima posebnu snagu.

Ukoliko sporni zakon ne bude usvojen, neće to biti zasluga parlamentaraca, već isključivo medija.

N. Š.-K.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.