Četvrtak, 13 Juna

Poslodavci iz FBiH i RS zajednički pisali vlastima

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Protok ljudi, roba, kapitala, dešava se na jedinstvenom ekonomskom prostoru tako da su nam problemi identični. Imamo puno firmi koje rade i u jednom i u drugom entitetu. Ili, imaju sjedište u jednom a poslove u drugom i obrnuto“, kaže Smailbegović.

Piše: Nermina Šunj – Kušljugić

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske, ovih su se dana javnim pismom zajednički obratili najvišim predstavnicima institucija i političkih partija u Bosni i Hercegovini jer su, kako za Megafon kažu iz obje asocijacije, zbog nestabilne političke situacije ugroženi poslovi poduzetnicima u oba bh. entiteta. 

JEDINSTVEN EKONOMSKI PROSTOR

U zajedničkom pismu objavljenom i na internet stranicama udruženja, između ostalog navode: „U interesu privrede i građana, Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske upućuju apel političkim predstavnicima da poduzmu konkretne korake u pravcu stabilizacije političke situacije. Politički predstavnici moraju imati na umu da svojim djelovanjem u pravcu stabiliziranja političke situacije, rade u interesu građana i privrede“.

Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS, kaže za Megafon da su na ovaj korak bili ponukani saznanjima od poslodavaca da zbog loših poruka u javnosti mnogi investitori razmišljaju da li da zadrže kapital u BiH ili da odu negdje gdje im se čini da je poslovni ambijent povoljniji.

Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS (Foto: UUPRS)

„Zbog toga smo zajedno odlučili da reagujemo prema javnosti i pozvali smo sve političke aktere da se suzdrže od teških izjava, da harmonizuju političke odnose i da vode računa kakvu vrstu retorike upotrebljavaju u javnom prostoru“, kaže Aćić.

„Sa kolegama iz Federacije sarađujemo na dnevnom nivou, imamo i zajedničke projekte. S druge strane, ono što je u ekonomskom smislu veoma bitno za cjelokupan prostor Bosne i Hercegovine je da se konačno realizuju reforme u oblasti poreza i doprinosa u Federaciji BiH, kako bismo u jednom segmentu harmonizovali te propise a sa druge strane omogućili da i kolege u Federaciji imaju podršku, koju smo mi ostvarili u smislu smanjenja zbirne stope doprinosa i rasta neoporezivog dijela dohotka u RS-u“, kaže Aćić.

Adnan Smailbegović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH, za Megafon kaže da su sa kolegama iz RS-a dnevno u kontaktu, razmjenjuju informacije i sarađuju jer im je svima u interesu.

„Mi smo ekonomski jedinstveno tržište, bez obira na postojanje dva entiteta, ali to je tržište Bosne i Hercegovine. Protok ljudi, roba, kapitala, dešava se na jedinstvenom ekonomskom prostoru tako da su nam problemi identični. Imamo puno firmi koje rade i u jednom i u drugom entitetu. Ili, imaju sjedište u jednom a poslove u drugom i obrnuto.

Adnan Smailbegović, predsjednik UO Udruženja poslodavaca FBiH (Foto: UPFBiH)

Zbog retorike prisutne posljednjih nekoliko mjeseci u javnom prostoru, naši partneri, prvenstveno kupci, zabrinuti su. Pogotovo oni koji imaju dugoročne ugovore sa našim kompanijama.

Dakle, neko ko potpisuje ugovor na dvije, tri, pet godina, pogotovo u mašinskoj ili auto industriji, zabrinut je oko realizacije tih ugovora. S pravom postavlja pitanje šta se to dešava, smije li potpisati ugovor na pet godina, hoće li biti kakvih problema pa da sutra ostane bez proizvoda koje je naručio.

ZAJEDNIČKI INTERES

Svi često pričaju o stranim investicijama, ali nije ovdje samo problem stranih investicija, ovdje je sad problem trenutnih ugovora po kojima firme već rade, već isporučuju robu i usluge. Dakle, ovi bi sad trebali da razmišljaju da li moraju imati neki backup negdje u susjedstvu ili regiji, tamo gdje je stabilnije“, kaže Smailbegović.

Smailbegović vjeruje da će zajedničko pismo imati efekta jer misli da većina političara koji nikada nisu bili poduzetnici određene poruke u javnost šalju nesvjesni koliko one imaju uticaja na privredu.

Vjeruje da će korigirati i stabilizirati političke odnose jer je ekonomija i ono od čega živimo, najbolji pokazatelj koliko je politička stabilnost u interesu građana u oba bosanskohercegovačka entiteta.

Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.