Petak, 14 Juna

Podaci o zdravlju stanovništva u najnovijem izvještaju prihvaćenom od Vlade FBiH, samo kopirani iz prethodnih izvještaja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prema zakonu vjerovatnoće nemoguće je da pojedinačni procenti faktora rizika godinama budu potpuno identični

Autor: N.Š.K.

Najnoviji izvještaj Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine o zdravlju stanovništva u FBiH za 2018. godinu, o kojem će uskoro raspravljati federalni parlamentarci, kaže „da su indikatori zdravstvenog stanja stanovništva Federacije BiH nepovoljni“. Međutim, potpuno identične ocjene kao i procenti rizičnih faktora navedeni su i u izvještajima za 2017. godinu, 2016., 2015- tu. Tek izvještaj za 2014. godinu pokazuje značajne razlike u procentima rizičnih faktora.

Javašluk birokratije

Ukoliko se ništa ne mijenja iz godine u godinu onda nešto nije uredu s radom institucija finansiranih novcem poreskih obveznika a koje bi, bar tako pretpostavlja uspostavljena procedura izrade i slanja izvještaja Vladi, odnosno Parlamentu FBiH, trebalo da istražuju i preveniraju uzroke takve situacije.

Međutim za dokaz njihova nerada ali i nezapamćenog javašluka bilo je potrebno samo malo istraživanja o najnovijem izvještaju. Priča u nastavku zorno ilustrira kako se instutucije, koje primaju platu da brinu o našem zdravlju, odnose prema svojoj obavezi.

Naime, Vlada Federacije BiH je na sjednici 9. januara prihvatila izvještaj Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH „Zdravstveno stanje stanovništva i zdravstvena zaštita u Federaciji BiH – 2018. godina“ a izvještaj će biti dostavljen Parlamentu radi razmatranja i davanja saglasnosti. Redovna je to godišnja aktivnost i saopćenje je objavljeno nakon sjednice Vlade, u danu kada su se mediji i ukupna javnost bavili proslavom 9. januara u RS-u. 

Na web stranici federalne Vlade (link na web stranici Vlade) izdvojen je sažetak izvještaja u kojem su nepovoljni indikatori zdravstvenog stanja stanovništva Federacije BiH povezani s lošom socio-ekonomskom situacijom u zemlji, životnim navikama, uslovima stanovanja, uslovima na radnom mjestu i kao posljednji je naveden faktor okoliša. Pa su izdvojeni najveći rizici za zdravlje stanovništva: „Značajna je prisutnost faktora rizika po zdravlje stanovništva: konzumiranje duhana (44,1 posto odraslih) i alkohola (28,8 posto odraslih), nezdrava ishrana (21,2 posto odraslih gojazno), tjelesna neaktivnost (75,4 posto), stres itd“.

Ovaj izvještaj Zavoda za 2018. godinu (iako je 2020. godina) sve dok se o njemu ne izjasni Parlament neće biti objavljen na zvaničnoj web stranici Zavoda. Međutim, kada na stranici pročitate objavljene izvještaje za 2017. godinu, kao i izvještaje za 2016. i 2015. godinu (vidjeti link ZZJZ sa izvještajima) naći ćete identične podatke o ukupnom zdravlju i pojedinačne procente rizičnih faktora, iste kao i u nanovijem izvještaju?!

„Pokazatelji zdravstvenog stanja stanovništva Federacije BiH su nepovoljni, što je povezano sa još uvijek lošom socio -ekonomskom situacijom u zemlji, navikama stanovništva, uslovima stanovanja i rada, faktorima okoliša i mnogim drugim faktorima. Značajna je prisutnost faktora rizika po zdravlje stanovništva: konzumiranje duhana (44,1 posto odraslih) i alkohola (28,8 posto odraslih), nezdrava ishrana (21,2 posto odraslih gojazno), tjelesna neaktivnost (75,4 posto), stres, a prisutni su mnogobrojni rizici po zdravlje iz okoliša“.

Skupi izvještaji koje niko ne čita

Nije isključeno da će federalni parlamentarci uskoro o izvještaju za 2018. godinu raspravljati, tobože, ozbiljnije nego inače zbog više nego aktuelnog problema zagađenja zraka. Ali, kako je po zakonima vjerovatnoće nemoguće da se iz godine u godinu ponavljaju potpuno identični ukupni pokazatelji i procenti rizičnih faktora, jedini zaključak koji se nameće je da je najnoviji izvještaj o kojem će se raspravljati zapravo samo prepisani papir iz nekoliko prehodnih godina.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.