Utorak, 23 Jula

Plaćamo vodne naknade a umjesto sanacije vodotoka i prevencije poplava nadležni se bave pisanjem upozorenja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Višednevne padavine su u dijelu Federacije izazvale poplave i klizišta, uglavnom u istim područjima gdje se problemi ponavljaju godinama

Autor: M.V.

Zbog poplava i klizišta je Tuzlanski kanton veći dio dana bio potpuno odsječen od ostatka Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno, u prekidu su bile i putne komunikacije sa bh. entitetom Republika Srpska. Uglavnom su najveći problemi u područjima Kladnja, Đurđevika, Gračanice ali i drugih mjesta u kojima stanovništvo godinama strepi zbog svake obilne kiše.

Izolacija zbog poplava

U 21. stoljeću je satima bio zatvoren magistralni put koji povezuje najmnogoljudniji kanton u FBiH sa glavnim gradom ali i ostatkom države.

Ugroženo je zdravlje i život stanovništva te privreda.

Nerijetko se za izlijevanje rijeka i klizišta krive građani zbog nelagalne izgradnje i odlaganja otpada u rijeke, međutim, i nakon katastrofalnih iskustava sa poplavama, posebno onih iz 2014. godine koje su odnijele i ljudske živote, svake godine u vrijeme obilnih padavima saniraju se posljedice pa je zbog ponavljanja problema u istim područjim vidljivo da se skoro ništa ne radi na sprječavanju katastrofe, prevenciji poplava i sanaciji potencijalnih klizišta.

Podsjećamo samo na neke od tema o kojima je Megafon.ba u nekoliko navrata pisao o ovom problemu.

Administracija jede novac od vodnih naknada koje plaćaju građani (Link)

Javna preduzeća najveći dužnici za vodne naknade iz kojih se preveniraju poplave (Link)

Pripravnost nadležnih za slučaj poplava malo vrijedi bez preventivnog uređenja vodotoka (Link)

 Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.