Subota, 25 Maja

Odgovor Vlade TK na arbitražnu tužbu Pramoda Mitala i drugih: BiH se nije uplitala u rad niti diskriminirala stranog ulagača

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Strani ulagač GSHL ima sjedište na Otoku Man (UK), a ne u Indiji, zbog čega Arbitražni tribunal nije nadležan za rješavanje ovog spora”.

Autor: Megafon.ba

Vlada Tuzlanskog kantona je na današnjoj sjednici prihvatila tekst odgovora Vlade na dio navoda iz arbitražne tužbe Pramoda Mitala i drugih, protiv Bosne i Hercegovine. U informaciji Vlade se kaže da se tužba, u osnovi, neutemeljeno i bez validne argumentacije, poziva da je Bosna i Hercegovina prekršila, odnosno povrijedila obaveze iz Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Indije o unapređenju i zaštiti investicija. Kako se u Zaključku samog odgovora navodi, od strane države Bosne i Hercegovine ne postoje kršenja, niti povrede Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Indije o unapređenju i zaštiti investicija od 12. septembra 2006. godine. Bosna i Hercegovina i njeni državni organi nisu se ni na koji način uplitali u rad i poslovanje GIKIL-a i da su sva ulaganja evidentirana od strane nadležnog Ministarstva i kod Registarskog suda, kao i u knjizi udjela u Privrednom društvu GIKIL.

Također, navodi se da nisu dopušteni zahtjevi tužitelja da se obrate Arbitražnom tribunalu, budući da tužitelji tj. porodica Mittal nema aktivnu legitimaciju u skladu sa zaključenim Sporazumom između Bosne i Hercegovine i Republike Indije o unapređenju i zaštiti investicija od 12. septembra 2006. godine, a strani ulagač GSHL ima sjedište na Otoku Man (UK), a ne u Indiji, zbog čega Arbitražni tribunal nije nadležan za rješavanje ovog spora.

Također se ističe da je Bosna i Hercegovina ravnopravno tretirala Privredno društvo GIKIL kao i sva druga privredna društva u skladu sa važećim Zakonima Bosne i Hercegovine, bez ikakve diskriminacije, kao i da je privredno društvo GIKIL poslovalo samostalno u skladu sa zakonima Bosne i Hercegovine i da je isto društvo čitavo vrijeme poslovalo sa velikim gubitkom, koji se i danas negativno odražava na poslovanje, saopćeno je iz Vlade TK.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.