Ponedjeljak, 22 Aprila

Od 1. oktobra, na računima za struju 85 posto viša naknada za obnovljive izvore energije

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Svaki potrošač uz račun za električnu energiju plaća i naknadu za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju, bez obzira na na način na koji je struja proizvedena, iz uglja ili obnovljivih izvora energije. 

Autor: Maida Varga

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je 24. septembra 2020. godine utvrdila novi iznos naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Umjesto dosadašnjih 0,002555 KM po potrošenom KWh električne energije, od 1. oktobra svaki potrošač plaćat će 0,004727 KM.

Riječ je o povećanju od 85 posto.

Vezani tekst: Poštrošači uz račun za struju plaćaju naknadu za obnovljive izvore energije čak i ako koriste struju proizvedenu iz uglja

Obaveza plaćanja naknade nametnuta je Zakonom o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije FBIH (Službene novine FBiH,70/13 i 5/15). 

Prema posljednjem izvještaju koji je objavio Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (Operator za OIEiEK), koji prikuplja i raspoređuje sredstva od naknade, tokom 2018. godine su na osnovu naknada prikupili 10.647.329 KM.

Novac kao podsticajni dio garantirane cijene ide isporučiocima električne energije za stimulisanje proizvodnje struje iz obnovljivh izvora energije, a najvećim dijelom Elektroprivredi BiH d.d. Sarajevo i Elektroprivredi HZHB d.d. Mostar.

Povećanje naknade za 85 posto novi je udar na kućne budžete građana, posebno u vrijeme pandemije koronavirusa kada su mnogi ostali bez posla ili su im primanja umanjena.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.