Petak, 14 Juna

Od 1. januara 2021. godine, UIO BiH imat će potpunu kontrolu izdatih faktura među pravnim i fizičkim licima

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Nedžad Kušljugić

Početkom sljedeće godine počinje obavezna primjena Upustva o dostavljanju podataka iz knjigovodstvenih evidencija elektronskim putem, koje je stupilo na snagu 20. decembra 2019. godine. Upustvom je propisan postupak dostavljanja KIF-a i KUF-a (e-nabavka i e-isporuka) elektronskim putem.

Porezni obveznici mogli su to dobrovoljno činiti već tokom 2020. godine, međutim, od  januara 2021. godine, elektronska prijava podataka je zakonski obavezna.

Manje posla za inspekciju

Tehničkim upustvom podnošenja elektronskih podataka obveznika PDV-a propisan je postupak dostave, format podataka, podaci koje treba sadržavati, veličina dokumenta i ostalo. Suština uvođenja dostave ovih evidencija elektronskim putem je povećanje poreske discipline.

Naime, Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) će od poreznog perioda januar 2021. godine, imati potpuni uvid u izdate fakture među pravnim i fizičkim licima, tako što će imati dvostruku mogućnost kontrole izdatih faktura obveznika PDV-a.

Do sada su porezni obveznici podnosili poreznu prijavu na osnovu iskazanih podataka u svojoj PDV prijavi, pri čemu se kontrola ispravnosti podnešenih prijava vršila isključivo kontrolama inspektora UIO BiH.

Dostavom evidencije o nabavkama i isporukama poreznih obveznika, UIO BiH može softverski upoređivati podatke, recimo iz e-nabavke koju iskažu porezni obveznici sa poreznom prijavom i e – isporukom određenog poreznog obveznika.

Primjera radi, porezni obveznik dostavi više faktura različitim kupcima, ali ne iskaže sve fakture u e-isporuci. Njegovi kupci, međutim, iskažu sve ove fakture u svojoj e – nabavci pozivajući se na njegov PDV broj kao isporučioca. UIO BiH će u ovakvim slučajevima imati jasnu sliku da postoje nelogičnosti u PDV prijavi poreznog obveznika.

Ovakav slučaj ne mora biti isključivo proizvod želje prodavca da “sakrije” svoju prodaju, već se može desiti i da kupac greškom unese pogrešnog dobavljača, ali su ipak ovakvi slučajevi relativno rijetki.

Upoređivanjem podataka u elektronskoj aplikaciji UIO BiH omogućava UIO BiH da kontrolu vrši tamo gdje postoje nelogičnosti u dostavljenim podacima u e – nabavka i e – isporuka.

Detekcija neprijavljenih PDV obveznika

Novim načinom rada se onemogućava situacija da oni koji se nisu prijavili u sistem PDV-a, a koji su imali prodaju iznad 50.000 KM, da to i dalje čine jer će UIO BiH kroz e – nabavke njihovih kupaca imati uvid u njihovu stvarnu prodaju što može biti signal za kontrolu ovakvih poreznih obveznika.

Ono što se i dalje neće moći upoređivati je prodaja krajnjim potrošačima građanima.

Iako provođenje ovog Upustva znači dodatni posao poreznim obveznicima i njihovim računovodstvenim agencijama, ipak bi trebalo da disciplinovani porezni obveznici imaju korist od provođenja novog sistema rada jer bi trebali biti pošteđeni bespotrebnog gubljenja vremena na nepotrebnim kontrolama UIO BiH, a čiji bi fokus trebao biti na nedisciplinovanim poreznim obveznicima.  

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.