Petak, 14 Juna

Obilježena 33. godišnjica od najveće rudarske nesreće na našim prostorima, u kojoj je poginulo 180 rudara Mramora

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Nesreća u Krekinom Rudniku Mramor, 26. augusta 1990. godine bila je najveća nesreća u historiji rudarstva u Bosni i Hercegovini ali i u bivšoj SFRJ. U eksploziji ugljene prašine nekoliko sati iza ponoći život je izgubilo 180 rudara iz najmlađe smjene ovog rudnika. Prosjek dobi poginulih bio je 27 godina. Skoro cijela smjena je poginula osim jednog rudara koji je pretrpio teške povrede.

Iza poginulih rudara ostale su porodice sa 365 djece.

Zbog nesreće je danas u pogonu samo jama Dobrnja-Sjever, jer je jama Dobrnja Jug zatvorena nakon tragedije.

(Foto: Arhiv)

U znak sjećanja na tragediju, svake godine u Rudnicima Kreka odaje se počast poginulim rudarima kod spomen obilježja u krugu Rudnika Dobrnja-Jug u Mramoru.

Brojni članovi porodica poginulih, delegacije i građani, danas su položili cvijeće na spomen obilježje poginulim rudarima.

Cvijeće na spomen obilježju položio je i gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

„Danas je dan kada šutnja najviše govori. Nikada brige o teškom poslu rudara, ne može biti previše. Nikada ulaganja ne može biti previše“, kazao je tom prilikom gradonačelnik Lugavić.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.