Četvrtak, 20 Juna

Novi Zakon o doprinosima FBiH: Prikriveni udar na poduzetnike i zaposlene u privatnom sektoru

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Najniža predložena neto plata neće biti veća, samo bi sadržavala i sadašnje neoporezive stavke, topli obrok, naknadu za prijevoz i regres, ono što su u RS-u davno napravili. Iako se predviđa djelomično smanjenje doprinosa, zbog povećanja osnovice bit će povećani doprinosi i porezi na plate niže od 1.230 KM.

Autor: Nedžad Kušljugić

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić najavio je da “trenutni ekonomski rast FBiH omogućava Vladi FBiH da poveća minimalnu platu na 700 KM i time ostvari porast od 72,4 posto. Očekujem da će oba doma Parlamenta FBiH hitno usvojiti Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima i prateće zakone. Krajnje je vrijeme da minimalna plata iznosi 700KM“.

SDP-ovci su otišli i korak dalje pa je Damir Mašić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, izjavio je “da će poslanici SDP-a uputiti u parlamentarnu proceduru Zakon o minimalnoj plati u FBiH prema kojem bi minimalna plata trebala iznositi 750 KM”.

Igrom riječi do povećanja plata

Na internet stranici Federalnog ministarstva finansija javno je dostupan Kalkulator plata (Link) u excelu koji svakome omogućava da provjeri koliko će doprinosa i poreza platiti na iznos plate i ostalih naknada koje ima, prema sadašnjem i predloženom zakonu.  

Unosom, recimo, minimalne neto plate od 406 KM, toplog obroka od 198 KM, prijevoza 70 KM i regresa 40 KM po mjesecu, ukupni porezi i doprinosi po sadašnjem zakonu iznose 244,19 KM.

Prema novom zakonu, neto plata kao zbir osnovne plate, toplog obroka, prijevoza i regresa bi iznosila 714 KM, a porezi i doprinosi uz tu neto platu 324,42 KM.

Dakle, 80,23 KM više mjesečno po zaposleniku.

Većina radnika, dakle, od najavljenog povećanja neće imati koristi. Za privatne poduzetnike je moguć novi finansijski teret jer će jedan dio, uglavnom privatnih poduzetnika, uskladiti svoje finansijske mogućnosti sa zakonom na način da će otpuštati jedan dio radnika, a njihove poslove preraspodijeliti onima koji ostaju i sve to za isti iznos.

Na sadašnji iznos neto plate od 1.230 KM uz topli obrok, prijevoz i regres kao u prethodnom primjeru, efekat novog zakona je skoro neutralan. Naime, po sadašnjem zakonu porezi i doprinosi na taj iznos su 739,78 KM, a po novom bi iznosili 739,52 KM.

Evo još jednog primjera: Na sadašnji iznos neto plate od 5.000 KM uz nepromijenjene iznose toplog obroka, prijevoza i regresa, porezi i doprinosi iznose 3.007,25 KM, a prema predloženom 2.638,69 KM, dakle, skoro 370 KM manje.

S obzirom na to da je pomenuti Kalkulator javno dostupan čitaoci se mogu „igrati“ iznosima i samostalno istražiti da li je predloženi zakon u službi radnika, dužnosnika sa izuzetno visokim platama ili samo statistike.

Megafon.ba

Dijeli.

1 komentar

  1. Ovim zakonom samo radnik ima neznatnu korist jer mu se kroz uvecanje osnivuce za obracun dopronisa uvecava i penzijski osnov.
    Ovo pod uslovom de stope za obračun poreza i doprinisa ostanu nepromjenjene. U ovom slučaju samo preduzetnik ima veca izdvajanja za poreze i doprinose.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.