Ponedjeljak, 27 Maja

Nazire se vlast: Sve je isto samo je Dodik jači

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Intenzivirani su pregovori o formiranju vlasti na federalnom i državnom nivou Bosne i Hercegovine. Već je izvjesno da će SDA, HDZ BiH i SNSD bez teškoća formirati državnu vlast. Iako je SDA, uz podršku DF-a uslovljavala SNSD-ov prijedlog za mandatara Vijeća ministara BiH usvajanjem nacionalnog programa za NATO, pitanje je dana kada će konačan dogovor biti postignut.

U FBiH iste stranke, isti ljudi

Federalnu vlast će najvjerovatnije činiti SDA, HDZ BiH, SBB te nekoliko „manjih stranaka“. O tome se još pregovara ali sve su prilike da samo još treba dogovoriti „matematiku“ i osigurati dovoljan broj ruku u parlamentarnoj većini na federalnom nivou.

A s obzirom na to da jedino iz BH bloka nisu za razgovore, mnogo je opcija otvoreno i moguće je vrlo brzo posložiti strukturu vlasti na federalnom nivou.

Nakon općih izbora u oktobru 2018. godine i relativnog uspjeha građanskih političkih opcija, iako se ne može govoriti o spektakularnoj pobjedi koja je prema sadašnjem Izbornom zakonu BiH praktično nemoguća, očekivale su se promjene u korist lijevog bloka.

Ipak, nakon odbijanja učešća u vlasti sa nacionalnim strankama, stvari su se, čini se, vratile na početak, bar kada su u pitanju državni i federalni nivo, te imamo skoro identičan omjer političkih snaga u vlasti kakav je bio i prije izbora.

Jedina promjena koja se čini izvjesnom je promjena vlasti na kantonalnim nivoima, što se u najbogatijem kantonu u FBiH, Sarajevskom kantonu, već dogodilo. Formirana je vlast stranaka okupljenih oko BH bloka, iako je i ovdje upitna programska orijentacija stranaka koje čine i bivši članovi SDA.

Također, ni ovaj put nije narušena „tradicija“ da vlast nakon općih izbora bude formirana tek nakon pet, šest mjeseci i to zbog rokova za usvajanje budžeta. Pisali smo o tome već u tekstu Zašto ćemo vlast u FBiH dobiti krajem marta 2019. godine?

Jačanje SNSD-a

Dobra pozicija ljevice, pokazalo se, bila je samo privid jer je zapravo situacija ponovo onakva kakvu smo imali dvije i po decenije.

Okosnicu vlasti činit će iste stranke i isti ljudi kao i do sada.

Jedina stvarna novina je da je SNSD itekako politički ojačao u bh. entitetu Republika Srpska, na nivou Bosne i Hercegovine, a vrlo je moguće da će SNSD imati moć odlučivanja i u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.