Ponedjeljak, 22 Aprila

Zašto ćemo vlast u FBiH dobiti krajem marta 2019. godine?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š.- K.

Ni nakon „kompromisne odluke” Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH) o popuni Doma naroda Federacije BiH (FBiH) malo je vjerovatno da će vlast na federalnom novou biti uskoro formirana. Iako nam se čini da su aktuelne nesuglasice nepremostive, treba podsjetiti da nam ovakva uzavrela, postizborna politička atmosfera nije novost.

Vlade konstituirane “pet do dvanaest”

Nakon prošlih općih izbora 2014. godine federalna Vlada je konstituirana tek 31. marta 2015. godine. Isti dan je Dom naroda na večernjoj, vanrednoj sjednici potvrdio Budžet Federacije za 2015. godinu.

I imenovanje Vlade Federacije nakon općih izbora 2010. godine potvrđeno je tek u martu neredne godine. Tačnije, 17. marta 2011. godine u Predstavničkom domu federalnog Parlamenta. Budžet za 2011. godinu usvojen je 26. marta.

Vladu Federacije nakon općih izbora 2006. godine dobili smo tek 30. marta 2007. godine. Budžet za 2007. godinu usvojen je 30. marta u Predstavničkom domu a tek 2. aprila u Domu naroda.

Tadašnji federalni premijer Nedžad Branković molio je delegate da ne ulažu amandmane kako tekst zakona o budžetu ne bi morao ići na usaglašavanje i da bi budžet što prije postao operativan, jer je do 31. marta bila na snazi odluka o privremenom finansiranju, i da bi institucije uopće mogle funkcionirati budžeti do tog roka moraju biti usvojeni.

Dakle, 31. mart 2019. godine je krajnji rok za usvajanje budžeta, a u aktuelnom sastavu svih političkih stranaka malo je vjerovatno da postoje snage koje bi radi političkih ideala preuzele na sebe breme odgovornosti finansijskog haosa koji bi uslijedio zbog eventualnog neusvajanja budžeta.

Nema budžeta, nema para

Međusobna trgovina političkih stranaka, pokazat će prethodna tri postizborna perioda, traje do kraja marta kada političke suprotnosti pa čak i lični animoziteti  privremeno bivaju stavljeni u stranu.

Nije nevažna ni činjenica da bez usvajanja budžeta nema plata ni za dužnosnike.

Megafon.ba  

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.