Ponedjeljak, 22 Aprila

NATO put BiH nije najveći problem: Zbog kandidatskog statusa BiH, od novog Vijeća ministara očekuju se pravosudne reforme koje se mnogima neće dopasti

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Još uvijek se ne nazire ishod političkih pregovora o formiranju Vijeća ministara (VM) Bosne i Hercegovine. Milorad Dodik (SNSD) i dalje rezolutno odbija uvjet iz Programa rada VM da Bosna i Hercegovina nastavi raditi na NATO putu, a što podrazumijeva da Dodikov mandatar za sastav VM, Zoran Tegeltija, između ostalog pristane na slanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP-a) NATO-u.

Zakon o VSTV-u, Sudu BiH, Tužilaštvu

Iako aktivacija Akcionog plana za članstvo (MAP) ne znači nužno i članstvo u NATO-u, problem formiranja vlasti na državnom nivou uglavnom se u političkom diskursu svodi na tu temu i Dodikov stav da BiH treba slijediti put susjedne Srbije i zadržati vojnu neutralnost. Međutim, u Programu rada Vijeća ministara BiH za 2019. godinu, NATO put je samo jedan prioritet koji je VM sebi dalo za zadatak, kao što je obaveza političkih konsultacija sa članicama NATO-a, ispunjavanje obaveza Ministarstva odbrane (MO) i Oružanih snaga (OS) BiH, sudjelovanje u civilno -vojnim vježbama NATO-a. Prema Programu, jednako prioritetan zadatak Vijeća ministara BiH kao i NATO put je i ispunjavanje uvjeta za kandidatski status BiH za članstvo u Evropskoj Uniji (EU).

Sve pobrojane aktivnosti vezane za NATO nisu ništa manji „izazov“ za političke snage u BiH od obaveza koje čekaju članove novog Vijeća ministara, a neki od prioritetnih su da u parlamentarnu proceduru upute brojne nacrte zakona koji moraju donijeti nužne promjene u oblasti indirektnih poreza, akciza, sigurnosti hrane i uvođenju normi potrebnih za izvoz, sigurnosti saobraćaja, vlasništva nad elektronskim medijima. Poseban i također prioritetan segment su reforme u sektoru pravosuđa, što podrazumijeva nekoliko zakona o najvažnijim pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini.  

 „Poseban naglasak će biti usmjeren na skup zakona koji proizlaze iz Strukturiranog dijaloga BiH i EU, kao i obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (Zakon o sudovima BiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Tužiteljstvu BiH, Zakon o upravljanju imovinom stečenom krivičnim djelom), kao i drugim propisima kojim se uređuje vladavina prava u Bosni i Hercegovini (Zakon o Pravobraniteljstvu Bosne i Hercegovine), navedeno je u Programu rada VM za 2019. godinu.

Jedan od prioriteta Vijeća ministara u ovoj godini je utvrđivanje Zakona o sudovima BiH. Reforma žalbenog postupka a što je jedan od uvjeta iz vladavine prava i reformi potrebnih na evropskom putu, podrazumijeva izmjene koje bi mogle dovesti do reorganizacije i promjene nadležnosti Suda BiH ili formiranja Višeg suda BiH. Izmjene Zakona o sudovima iniciraju i nužnu izmjenu Zakona o Tužilaštvu BiH.

Jedan od važnijih koraka u uspostavi vladavine prava što je obaveza BiH na evropskom putu je i izmjena propisa koji regulira rad Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH.  Prijedlog izmjena Zakona o VSTV-u koji je prema Programu VM neophodno mijenjati, istina, već postoji, međutim izmjene nikada nisu upućene u parlamentarnu proceduru. Kako je obrazloženo Programom rada, od primjene Zakona o VSTV-u BiH, od 2004. godine, postoji potreba otklanjanja nedostataka vezanih za sastav VSTV-a BiH, izbor članova, vezano za mandate i njihov prestanak, uspostavljanje dva podvijeća, uslove i mandat za vršenje dužnosti sudije ili tužilaca, imenovanje sudija i tužilaca, disciplinsku odgovornost sudija i tužilaca, privremeno udaljenje sudija i tužilaca od vršenja dužnosti, nespojivost dužnosti sudije i tužioca s drugim dužnostima, prestanak mandata sudija i tužilaca i druga pitanja vezana za funkcioniranje VSTV-a BiH.

Suzbijanje imovinske koristi iz krivičnih djela

Još jedan od zakona iz sektora pravosuđa čije bi izmjene Vijeće ministara trebalo inicirati u ovoj godini je Zakon o upravljanju imovinom stečenom krivičnim djelom. Novi bi propis na sveobuhvatan i precizan način uredio pravila postupaka za efikasno otkrivanje, osiguranje i privremeno oduzimanje do donošenja odluke suda o trajnom oduzimanju imovinske koristi proistekle iz krivičnog djela.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.