Srijeda, 29 Maja

Na Sarajevo Film Festivalu premijerno prikazan film Velika Raza

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Dokumentarni film “Velika Raza” (“Raza The Great”) o našoj legendarnoj košarkašici Raziji Mujanović u produkciji BHRT-a premijerno je prikazan na 29. Sarajevo Film Festivalu u kategoriji BH film.

Scenaristi i reditelji Medina Šehić i Vedad Hodžić za cilj su sebi postavili ostavljanje svjedočanstva o sportskoj i ljudskoj figuri Razije Mujanović, kao trajnoj inspiraciji novim generacijama.

Premijera filma okupila je mnoga poznata lica iz svijeta sporta poput selektora Mehe Kodre, najtrofejnijeg bh. trenera Amara Osima, uspješne košarkašice i magistrice sporta Slavice Pecikoze, te mnoge druge poštovaoce sporta i lika i dijela Razije Mujanović.

“Bilo je izazovno i zahtjevno jer, zapravo, ime Raze Mujanović obavezuje. U filmu smo odabrali nekoliko tema, cjelina i najvažnijih košarkaških i profesionalnih koraka, koje smo posebno obradili, nastojeći publici približiti njezinu istinsku strast i emotivnu vezu s košarkom, te hrabrost i odlučnost da uspije čak i u trenucima kad su na Razinoj strani bili samo visina i njezin karakter. Također smo govorili o jednom vremenu u kojem se razvila i dostigla vrhunac ženska košarka na ovim prostorima. Indikativno je da taj rast koincidira s profesionalnim rastom naše junakinje”, ističu Hodžić i Šehić.

Njezine četiri titule prvakinje Evrope s klubovima (Jedinstvo Aida iz Tuzle, Dorna Godella iz Valencije i Pool Comense iz Coma), srebrna odličja s Olimpijskih igara, Svjetskih i Evropskih prvenstava s reprezentacijom bivše Jugoslavije, zlato s Mediteranskih igara sa selekcijom Bosne i Hercegovine, te čak 13 titula nacionalnih prvenstava, avanturistički i hrabri poduhvati – rijetki u to vrijeme – u Sao Paulu i Detroitu (WNBA), raskošni su rezultati koji su joj donijeli priznanja poput članstva u FIBA Kući slavnih. Tri puta je bila proglašena za najbolju igračicu Evrope u izboru prestižnog lista Gazzetta dello Sport.

Kao Team managerica košarkaških selekcija BiH, bilježi peto mjesto na Evropskom prvenstvu 2022. i plasman na Svjetsko prvenstvo, što je prava rijetkost među skromnim dometima bh. sporta posljednjih godina.

Velika Raza u filmu priča svoj život, profesionalnu karijeru, i osjećanja kojima prolazi kroz većinu tema vlastitom percepcijom. O igri, profesionalnim dometima i karakteru, osim nje, u filmu govore košarkašice i košarkaši iz Razine generacije, i današnje generacija kojima je ona inspiracija, te osobe iz Razinog okruženja ili njeni savremenici… Razijin doprinos košarci i sportu generalno, a naročito ženskom sportu je nemjerljiv.

Njezino odrastanje i razvoj, tokom kojih je svoju visinu (iz hendikepa kako to, uglavnom, doživljavaju tinejdžeri) pretvorila u kapital i benefit, jedinstveni su i vrijedni pažnje. Od Ratkovića do Kuće slavnih, životni su i profesionalni koraci hrabre žene koja je išla ispred svog vremena. Književnik i kolumnist Boris Dežulović u filmu kaže: “Raza je bila revolucionar, Rosa Luxemburg u ženskoj košarci…”

U filmu govore: Razija Mujanović, Bogdan Tanjević, Jadranka Savić, Slađana Golić, Aldo Corno, Boro Kontić, Boris Dežulović, Dino Rađa, Zoran Slavnić, Teresa Almoguera, Mara Fullin, Catarina Pollini, Tima Džebo, Sulejman Begović, Jusuf Nurkić, Jonquel Jones i Goran Lojo, prenosi Reprezentacija.ba.

(Izvor: BHRT)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.