Četvrtak, 13 Juna

Muški parlamenti: Samo petina mandata u rukama žena  

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N.Š. – K.

U naprednim evropskim zemljama žene čine najmanje trećinu u parlamentima. U Švedskoj, prema podacima Eurostata, taj je procenat 47 posto.

Bosna i Hercegovina po rodnoj jednakosti i zastupljenosti žena u vlasti i dalje kaska za otvorenim društvima jer u državnom i entitetskim parlamentima samo je oko 20 posto žena, dakle, pripala im je tek petina ukupnih mandata.

Ni blizu zakonskog omjera

Zakon o ravnopravnosti spolova BiH propisuje da je jednaka zastupljenost ukoliko je najmanje 40 posto žena, a misli se na odlučivanje u svim institucijama i svim nivoima vlasti. Međutim teško je zadovoljiti taj omjer za izabrane dužnosnike koji mandat dobiju voljom glasača, ukoliko žena nije bilo mnogo na izbornim listama.

Uprkos brojnim javnim kampanjama uoči općih izbora 2018. godine usmjernim na političke stranke, ali i koje su trebale da ohrabre žene da se kandidiraju, procenat učešća žena u parlamentarnom životu u BiH uglavnom je na nivou oko 20 posto.

U Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine od 42 zastupnika samo je devet žena, dakle 21 posto. Po dvije iz Naše stranke i HDZ-a BiH, dok SNSD, PDP, SDP, SDA i SBB imaju po jednu ženu u zastupničkim klupama.

I u Domu naroda državnog Parlamenta taj procenat je 20 posto, međutim, da bi slika bila potpunija treba reći da se radi o ukupno 15 delegata među kojima su samo tri žene. Dvije žene iz HDZ-a BiH i jedna iz SNSD-a.  

U Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, od 98 zastupnika samo je 26 žena, dakle 26,5 posto.

Najbrojniji klub zastupnika, SDA, od 27 zastupnika ima samo sedam žena.

Klub zastupnika HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP – HNS, HSP DR AS, BiH, HDU BiH, HSS SR koji broji 16 zastupnika, u svojim klupama ima samo tri žene (18 posto) i sve tri su članice HDZ-a BiH.

Među 16 svojih zastupnika u Klubu SDP-a povjerenje su ukazali samo za četiri svoje članice.

U Klubu zastupnika DF- GS, od 10 zastupnika samo su dvije žene i obje su članice DF-a.

Jedino je Naša stranka procentualno više povjerenja ukazala zastupnicama. Naime od šest zastupnika pet je žena.

Nezavisni blok i PDA imaju po jednu ženu u svojim parlamentarnim redovima.

Mada se u Domu naroda Parlamenta FBiH može govoriti o ukupnoj procentualnoj zastupljenosti žena oko 20 posto, jer od 58 delegata 12 je žena, ali posmatrajući pojedinačno, po klubovima delegata, situacija je mnogo ilustrativnija.

Naime, od 17 delegata Bošnjaci imaju samo jednu ženu, Hrvati imaju dvije, dok je u Klubu Srba situacija malo bolja, jer od 17 delagat imaju šest žena. Procentualno prednjači Klub iz reda Ostalih, gdje su od sedam delagata čak tri žene.

Prednjače SNSD-ovke

U Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) od ukupno 83 mandata 17 je pripalo ženama, što je također 20 posto. Najviše ih dolazi iz SNSD-a, čak osam, slijedi PDP koji ima dvije predstavnice, dok iz reda ostalih stranaka koje su dobile mandate imaju najviše po jednu ženu u skupštinskim klupama.  

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.