Petak, 14 Juna

Ministrica Dizdarević: Registar imovine zvaničnika u TK moguće da bude javan od juna

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Do sada pristiglo 600 koverata koje još uvijek nisu otvorene. Imovinu, osim dužnosnika, zakonski su obavezni prijaviti bračni ili vanbračni partneri, djeca te roditelji.

Autor: Mediha Tabaković

Zakon o prijavljivanju porijekla i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom kantonu stupio je na snagu 5. januara 2022. Dužnosnicima i njihovim porodicama, nakon što je Zakon stupio na snagu ostavljen je rok od 60 dana da prijave imovinu koja će biti objavljena u javnom registru Ureda za borbu protiv korupcije TK.

Krajnji rok je, dakle, istekao 6. marta za sve one koji su se zatekli u mandatu.

Prema Zakonu, svaki će dužnosnik i članovi porodice imati obavezu prijavljivanja imovine do 31. marta tekuće godine.

VEZANI TEKST: Samo nekoliko zvaničnika u TK podnijeli imovinske kartone a krajnji rok je 6. mart

U Ured za borbu protiv korupcije u Tuzlanskom kantonu, koji još uvijek nije profunkcionirao u punom kapacitetu, kako je za Megafon kazala novoimenovana ministrica pravosuđa i uprave TK, Senada Dizdarević, do sada je stiglo 600 koverata.

 „Ured je zaprimio oko 600 prijava, oko 600 koverata, koje još uvijek nisu otvorene, tako da sa sigurnošću ne možemo još znati da li su svi prijavili. Tek kada ih sve otvorimo onda ćemo znati da li su tu sve prijave i svih onih koji su bili tu od momenta usvajanja zakona do 6. februara koji su bili na dužnosti, kao i novoimenovani“, kazala je Dizdarević.

Ured za borbu protiv korupcije je, kazala je naša sagovornica, u fazi je uspostavljanja i prijema zaposlenika.

„Ured je u fazi uspostavljanja i prijema zaposlenika, izrade pravilnika o organizaciji i drugih podzakonskih akata, tek nakon što zaposlenici počnu otvarati koverte vidjet će se koliko u koverti ima prijava, možda je neko od imenovanih stavio tri prijave, svoju i za sve srodnike, a bit će i prijava gdje je svaka prijava koverta,“ kazala je ministrica Dizdarević.

Prema njenim riječima, sve prijave koje budu uredne unosit će se u registar dok će prijave koje ne budu zadovoljile formalni i pravni okvir biti vraćane podnosiocu a koji će imati rok od 15 dana da izvrši ispravku.

Također je navela da su Javni registri tek u izradi u saradnji sa OSCE-om te da ne može još uvijek govoriti o tome kada će biti dostupni. Nezvanični termin, kazala je Dizdarević, mogao bi biti juni ove godine.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.