Subota, 22 Juna

Samo nekoliko zvaničnika u TK podnijeli imovinske kartone a krajnji rok je 6. mart

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Osim dužnosnika koji će biti imenovani u budućoj Vladi TK, obavezu da svoju i imovinu porodice prijave imaju i zvaničnici i njihovi savjetnici koji su smijenjeni ovih dana, jer su obnašali funkcije u vrijeme kada je zakon stupio na snagu.

 Piše: Nermina Šunj – Kušljugić

Zakon o prijavljivanju porijekla i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom kantonu stupio je na snagu 5. januara 2022. Dužnosnicima i njihovim porodicama ostavljen je rok od 60 dana da prijave imovinu koja će biti objavljena u javnom registru Ureda za borbu protiv korupcije TK.

Krajnji rok je, dakle, 6. mart ove godine a kako saznajemo iz pouzdanih izvora, iako krajnji rok ističe za 15-tak dana, do sada je ovu zakonsku obavezu ispunilo tek nekoliko zvaničnika.

IMOVINA SUPRUŽNIKA, DJECE I RODITELJA

Zakon u TK je specifičan jer je proširen krug osoba koje imaju obavezu da se njihova imovina prijavi i javno objavi u registru, a to su su bračni ili vanbračni partner.

Ukoliko dužnosnici imaju djecu obaveza je prijaviti i imovinu koja je registrirana na ime djece.

Također, roditelji dužnosnika imaju zakonsku obavezu prijaviti imovinu.

Ovaj je Zakon ocijenjen u javnosti kao antikorupcijski jer bi trebalo da dokine praksu da zvaničnici i njihovi savjetnici skrivaju enormnu imovinu tako što je registriraju na članove porodice.  

Zakon predviđa obavezu svim dužnosnicima da imovinu prijavljuju svake godine.

Iako je početkom sedmice pala Vlada TK, odnosno, promijenjeno je rukovodstvo Skupštine TK, a s obzirom na to da su bili na funkcijama kada je Zakon stupio na snagu, također imaju obavezu podnijeti imovinske kartone.

Zakon je usvojen 5. januara pa je ove godine krajnji rok 6. mart, ali svake naredne godine je obaveza prijave imovine dužnosnika 31. januar tekuće godine.

Organ koji je zadužen za provođenje Zakona je Ured za borbu protiv korupcije TK. Ured će voditi registre koji će biti javni i dostupni građanima. Međutim, procedura uspostave Ureda u Tuzlanskom kantonu još traje.

Privremeno Uredom rukovodi državni službenik ustupljen iz Ministarstva prostornog uređenja TK. Kako saznajemo, konkursna procedura za imenovanje rukovodioca Ureda je okončana, pismeni dio konkursa i intervju, ali se još čeka konačan akt Agencije za državnu službu FBiH kada će rukovodilac biti ozvaničen i tek se očekuje da Ured za borbu protiv korupcije u potpunosti počne s radom.  

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.