Petak, 14 Juna

Lijekovi za autoimune bolesti i malariju (hidroksiklorokin) opasni za oboljele od koronavirusa

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Istraživanje koje je objavio medicinski časopis Lancet dokazalo je da su pacijenti liječeni hidroksiklorokinom ili klorokinom bili izloženi povećanom riziku od aritmije ali i smrti

Piše: Maida Varga

U medicinskom časopisu Lancet danas su objavljeni rezultati istraživanja (link) upotrebe hidroksiklorokina ili klorokina u liječenju zaraze virusom COVID -19. Riječ je o lijekovima za liječenje autoimunih bolesti i malarije ali su imali široku primjenu u liječenju oboljelih od koronavirusa.

Istraživanje je dokazalo da su pacijenti liječeni hidroksiklorokinom ili klorokinom bili izloženi povećanom riziku od aritmije ali i smrti.

Loše ocjene struke

Istraživanje je obuhvatilo podatke iz 671 bolnice koje se nalaze na svim kontinentima i uključilo je pacijente pozitivne na koronavirus, hospitalizovane od 20. decembra 2019. do 14. aprila 2020. godine.

Parametri koji su ispitivani tokom istraživanja su smrtnost i pojava aritmije u bolničkom okruženju.

U istraživanju je učestvovalo 96.032 pacijenta.

U bolnici je umrlo 10.698 pacijenata (11,1%).

Pokazalo se da je smrtnost u eksperimentalnim grupama bila sljedeća: hidroksiklorokin – 18%; hidroksiklorokin sa antibiotikom 23,8%,  klorokin – 16,4%, klorokin sa antibiotikom – 22,2%.

Kada je u pitanju pojava aritmije kod navedenih pacijenata oboljelih od COVID-19, istraživači su došli do sličnih rezultata.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) je, kako smo već pisali, 24. aprila 2020. godine objavila na svojoj zvaničnoj web stranici upozorenje na rizik od aritmije zbog korištenja pomenutih lijekova kod zaraženih virusom COVID -19.

Vezani tekst: Upozorenje američke FDA: Otkrivene opasne nuspojave lijekova koji se koriste protiv COVID -19

Megafon.ba  

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.