Ponedjeljak, 22 Aprila

Upozorenje američke FDA: otkrivene opasne nuspojave lijekova koji se koriste protiv COVID-19

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

FDA je, navodi se u obavijesti, upoznata sa izvještajima o ozbiljnim problemima srčanog ritma kod pacijenata koji boluju od COVID -19 a koji su tretirani sa hidroksiklorokinom ili klorokinom

Autorica: Maida Varga

Američka Agencija za hranu i lijekove FDA na svojoj zvaničnoj stranici objavila je danas upozorenje (link FDA) na rizik od aritmije zbog korištenja hidroksiklorokina ili klorokina u liječenju COVID -19 bez medicinskog nadzora.

Hidroksiklorokin i klorokin su odobreni od strane FDA u svrhu prevencije ili tretmana malarije.

Hidroksiklorokin je takođe odobren od strane FDA za tretman autoimunih bolesti kao što su hronični diskoidni lupus erythematosus, sistemski lupus erythematosus kod odraslih osoba i u slučajevima reumatoidnog artritisa.

Rizik od srčane aritmije

Međutim, FDA je, navodi se u obavijesti, upoznata sa izvještajima o ozbiljnim problemima srčanog ritma kod pacijenata koji boluju od COVID -19 a koji su tretirani sa hidroksiklorokinom ili klorokinom, često u kombinaciji sa azitromicinom i drugim lijekovima za liječenje aritmije.

„Takođe nam je poznata sve veća upotreba tih lijekova putem izdavanja recepata. FDA bi željela da podsjeti zdravstvene radnike i pacijente na poznate rizike povezane sa upotrebom hidroksiklorokina i klorokina“, kaže se u upozorenju FDA.  

Hidroksiklorokin i klorokin se, prema navodima FDA nisu pokazali sigurnim i djelotvornim za tretman ili prevenciju COVID-19. Oni se trenutno proučavaju u kliničkim ispitivanjima za COVID-19, FDA je dozvolila njihovu privremenu upotrebu tokom pandemije COVID-19 za treman virusa kod hospitalizovanih pacijenata kada klinička ispitivanja nisu dostupna ili kada učešće u njima nije moguće.

Hidroksiklorokin i klorokin mogu uzrokovati abnormalne srčane ritmove kao što je produžavanje intervala otkucaja i opasno brze otkucaje srca koji se stručno nazivaju „ventrikularna tahikardija“. Ti se rizici mogu povećati kada se lijekovi kombinuju sa drugim lijekovima za koje se zna da produžavaju interval otkucaja, uključujući antibiotik azitromicin, koji se takođe koristi kod nekih pacijenata koji boluju od COVID-19. Za pacijente koji boluju od drugih bolesti, kao što su bolesti srca i bubrega je vjerovatno da su izloženi povećanom riziku od srčanih problema prilikom uzimanja tih lijekova.

FDA je dobila izvještaje o ozbiljnim slučajevima trovanja i smrtnim slučajevima nakon slučajne upotrebe klorokin fosfata, koji se koristi za ribe i nije za ljudsku upotrebu. Iz FDA upozoravaju da ukoliko neko ima bilo koji od ova dva lijeka kod kuće, da ga dri dalje od dohvata djece da bi se izbjeglo slučajno trovanje.

Kako piše The New York Tames, ljekari u Njujorku su danas prijavili da su kod 84 pacijenta, a koji su primali kombinaciju hidroksiklorokina i azitromicina, zapazili poremećaj srčanog ritma nekoliko dana nakon što su im počeli davati tu kombinaciju lijekova. U devet slučajeva, taj poremećaj je bio izuzetno težak, dostižući nivoe opasne po život. Međutim, niti jedan od tih pacijenata nije preminuo.

Isključivo za liječenje malarije i autoimunih bolesti

Pacijenti koji uzimaju hidroksiklorokin ili klorokin za liječenje malarije ili autoimunih bolesti, prema preporuci FDA trebaju nastaviti koristiti taj lijek po preporuci ljekara. Građani ne bi smjeli uzimati bilo koji oblik klorokina bez preporuke ljekara a pogotovo izbjegavati kupovinu ovih lijekova putem interneta.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.