Srijeda, 29 Maja

Kontejnersko naselje „Mahala Kalesija“ u Turskoj spremno za smještaj stanovnika

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Privremeno kontejnersko naselje simbolično je nazvano “Mahala Kalesija”, u znak zahvanosti građanima Kalesije koji su pomogli ugroženom stanovništvu iz Turske.

Autor: Megafon.ba

U turskom gradu Kahramanmaraš blizu Gaziantepa završena je montaža stambenih kontejnera u kojima će privremeno biti smještene porodice koje su ostale bez svojih domova usljed razornog zemljotresa u Turskoj 6. februara.

Privremeno kontejnersko naselje simbolično je nazvano “Mahala Kalesija”, u znak zahvanosti građanima Kalesije koji su pomogli ugroženom stanovništvu iz Turske. Postavljena je i tabla sa nazivom “Kalesiya Mahallesi”, a iznad naselja i zastava Bosne i Hercegovine.

Vezani tekstovi:

U Kalesiji prave „kuće prijateljstva“ za narod Turske

“Konvoj prijateljstva” ispraćen iz Kalesije prema Turskoj

Stambeni kontejneri su izgrađeni u Kalesiji, sredstvima vijećnika u Općinskom vijeću Kalesija koji su se odrekli svojih mjesečnih paušala, privrednika, građana općine Kalesija kao i drugih iz Tuzle, Lukavca, Srebrenika i Mostara koji su dali svoj doprinos.

(Foto: Press Općine Kalesija)

Radove na montaži kontejnera za stanovanje su izvodili Kalesijci koji su se dobrovoljno, volonterski prijavili za odlazak u Tursku: Mujo Mujkić, Senad Džafić, Ibro Huremović, Ekrem Halilović, Huso Efendić, Selim Turić, Meho Huremović i Alija Džafić.

(Foto: Press Općine Kalesija)

Osmočlana ekipa iz Kalesije je na montaži stambenih kontejnera radila šest dana, čak i po kiši, kako bi što prije obezbijedili privremene domove ugroženim porodicama iz Turske.

Podsjećanja radi, konvoj od sedam kamiona krenuo je iz Kalesije u petak 17. marta, a pored 31 stambenog kontejnera i dva opremljena sanitarijama, kao i potrebni namještaj, nalazilo se i osam montažnih kuća, šatori, madraci, ćebad i prehrambeni paketi koji su obezbjeđeni od Društva Crvenog križa BiH, i CK Federacije BiH čije delegacije su posjetile Hatay i Kahramanmaraš gdje je pomoć dostavljena.

 

(Izvor: Press Općine Kalesija)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.