Ponedjeljak, Mart 27

U Kalesiji prave „kuće prijateljstva“ za narod Turske

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U prvoj sedmici marta 32 stambena kontejnera iz Kalesije kreću put Turske. U konvoju će biti i ekipe za montažu koje će volonterski pripremiti objekte za stanovanje.

Autor: Nermina Šunj Kušljugić

U Općini Kalesija, u saradnji sa lokalnim privrednicima, pokrenuli su akciju pomoći stanovništvu Turske u onome što im je trenutno napotrebnije, bar privremeni krov nad glavom. Ovih se dana ubrzano grade montažni stambeni kontejneri a prije desetak dana su prezentirali prvi, od prvobitno planiranih 30, koje zajedničkim radom grade lokalni poduzetnici.

Kontejneri su dobili ime „kuće prijateljstva“.

PRIKUPLJENO VIŠE NOVCA OD PLANIRANOG

Iz Općine Kalesija upućen je poziv privrednicima i građanima da se odazovu akciji i uplate novac na račun otvoren u NLB banci kako bi se mogao nabaviti potreban materijal za nastavak rada.

Montažni stambeni kontejner napravljen za građane Turske (Foto: Općina Kalesija)

Za nekoliko dana akcija je bila više nego uspješna, potvrđeno nam je iz Općine Kalesija. Prikupljeno je više novca nego je planirano.

„Samo za materijal je bilo potrebno prikupiti oko 66.000 KM što se u konačnici i uspjelo, odnosno prikupljeno je oko 95.000 KM. Ostatak novca bit će usmjeren u izgradnju još dva kontejnera koji će biti opremljeni sanitarijom, odnosno da se mogu koristiti i za ličnu higijenu te za nabavku namještaja“, kazao je za Megafon Ramo Abidović, portparol Općine Kalesija.

Abidović kaže i da je prvobitno bilo planirano da u Tursku iz Kalesije dostave samo kontejnere, međutim, poslat će i krevete i stolove tako da će prilikom montaže na licu mjesta kontejneri u potpunosti biti spremni za stanovanje.

„Sav potreban materijal bit će dostavljen u narednih nekoliko dana i nadamo se najdalje u prvoj sedmici marta da će kontejneri krenuti put Turske zajedno sa ekipama za montažu koji će volonterski učestvovati u svemu tome.

Također, ostvaren je kontakt sa Ambasadom Turske u Sarajevu i oni će dalje sa svojim službama uvezati i odrediti lokaciju za isporuku“, kazao je Abidović za naš portal.

Prvi napravljeni kontejner je prije javne prezentacije akcije, pokazan prije desetak dana, kada je Mujo Mujkić, vijećnik u Općinskom vijeću Kalesija i član radne grupe koja je određena za provedbu ovog projekta, pojasnio šta je sve potrebno za realizaciju akcije pomoći.

„Mi smo napravili prvi kontejner da vidimo koliko će nas koštati i koliko vremena će trebati da se isti montira. Cijena potrebnog materijala je oko 2.200 KM, a naravno rad na sječenju materijala i sve drugo je urađeno gratis, odnosno besplatno od radnika koji su uposleni u kalesijskim kompanijama i koji su tu da pomognu“, kazao je Mujkić.

Unutrašnjost montažnog kontejnera (Foto: Općina Kalesija)

Inženjer mašinstva koji je zajedno sa kolegama bio uključen u crtanje i projekat Huso Atlagić je kazao da je zadovoljan urađenim poslom, jer kontejner je dimenzija 3×2,40 metara i kao takav pogodan je za transport“.

Podsjećanja radi, Općina Kalesija je već ranije bratimljenoj Općini Talas koja se nalazi u regiji Kayseri iz budžetske rezerve izdvojila 20.000 KM na ime zbrinjavanja i pomoći ugroženom stanovništvu.

Dozvoljeno je preuzimanje tekstova Megafona uz obavezno navođenje izvora i autora sadržaja.   

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.