Petak, 14 Juna

Kako je državna administracija „poskupila“ za 10,4 miliona KM

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Uprkos zastojima u funkcioniranju Institucija BiH prošle godine, zbog kašnjenja s formiranjem vlasti, trend zapošljavanja bio je nastavljen kao i trend povećanja izdataka za plate zbog unaprijeđenja, odnosno, internih konkursa i obaveze da se na upražnjeno mjesto interno premještenog mora zaposliti državni službenik sa “rezervne liste”.  

Autor: Megafon.ba

Bruto plate i naknade u institucijama Bosne i Hercegovine u prošloj su godini koštale za 10,4 miliona KM ili 2 posto više u odnosu na 2018. godinu. Primanja nisu rasla, ali je povećan broj zaposlenih.

Više od pola milijarde KM za plate

„Veće izvršenje bruto plaća u 2019. godini je evidentno zbog povećanja prosječnog broja uposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine u odnosu na prethodnu godinu, jer je prosječan broj uposlenih na dan 31.12.2019. godine veći za 341 uposlena u odnosu na prethodnu godinu, kao zbog unaprijeđenja uposlenih putem internog popunjavanja upražnjenih radnih mjesta, što objašnjava efekt povećanja plaća uposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine“.

Ovako u Institucijama obrazlažu povećanje troškova za plate u Izvještaju o izvršenju Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza za 2019. godinu, objavljenom u aprilu ove godine.

Javni revizori su ranije upozorili na pojavu u Institucijama da se na upražnjeno mjesto premještenog po internom konkursu zapošljava drugorangirani ( institut rezervne liste) na ranijem javnom konkursu za to mjesto, čime se povećava broj zaposlenih u Institucijama, odnosno, povećavaju se izdaci za plate.

Vezani tekstovi Megafon.ba:

(Link) Revizori u Institucijama BiH otkrili „rezervni sastav službenika“

(Link) Povećan broj javnih konkursa za poslove u Institucijama BiH

Prosječan broj zaposlenih u 2019. godini u Institucijama BiH iznosio je 22.228 a od 1. januara do 31. decembra bruto plate i naknade plata koštale su državni Budžet 550.629.840 KM.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.