Utorak, 23 Jula

Revizori u Institucijama BiH otkrili „rezervni sastav službenika“

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N.Š.K.

U Institucijama Bosne i Hercegovine je samo u prošloj godini u 20 slučajeva zaposlen javni službenik da bi ubrzo nakon toga internim procedurama bili unaprijeđeni, premješteni na drugo radno mjesto. Propisima nije predviđen interni premještaj dok traje probni rad jer nema validne ocjene rada, a samim tim ni argumenta da je na nekom drugom radnom mjestu uposlenik neophodan. Potom je na radno mjesto „pomjerenog“ naknadno zaposlen još jedan službenik, drugoplasirani kandidat na javnom konkursu. Tako su u Institucijama, kršeći propise o internim premještajima, sistemom aktiviranja instituta rezervne liste, zaposlili dodatnih 20 državnih službenika!

Udvostručen broj zaposlenih

Na ovu relativno čestu praksu zapošljavanja u institucijama upozorili su revizori Ureda za reviziju institucija BiH u Izvještaju o finansijskoj reviziji za Agenciju za državnu službu BiH.

„Procesom revizije konstatovano je da je i u 2018. godini u 20 slučajeva korišten institut rezervne liste iz člana 29. Zakona (u 2017. godini je bilo 18 slučajeva), a nakon pomjeranja državnog službenika u toku probnog rada i to: po osnovu internog premještaja (16 slučajeva) , kraćeg odsustva iz državne službe (jedan slučaj), eksternog premještaja (dva slučaja) i unapređenja (jedan slučaj). Prema navedenom, zbog pomjeranja lica u toku probnog rada primljeno je dodatnih 20 državnih službenika na neodređeno vrijeme“, upozoravaju revizori.

Revizori ove propuste fakturišu Agenciji za državnu službu jer su zaduženi za provođenje i kontrolu poštivanja propisa za zapošljavanje službenika i namještenika u Institucijama. Sva pomjeranja državnih službenika izvršena su uz saglasnost Agencije ili je Agencija vršila pomjeranje na prijedlog institucija (eksterni premještaji).

Tek u drugoj polovini 2018. godine, a postupajući po preporukama revizije, Agencija je počela odbijati saglasnost na interne premještaje osobama koje su na probnom radu.

Agencija je posebno nakon Informacije koju je uputila Institucijama 29.8.2018. godine uglavnom odbijala dati saglasnost na interne premještaje i tokom pola godine odbila dati saglasnost za čak 10 zahtjeva za premještaj novozaposlenih.

U jednom od slučajeva, Agencija je odobrila premještaj u Agenciji za policijsku podršku BiH, koja je uz zahtjev za davanje saglasnosti za interni premještaj Agenciji dostavila i ocjenu rada službenika koji je na probnom radu, i to za period od tri mjeseca od momenta postavljenja, iako se ocjena rada državnom službeniku daje na kraju perioda probnog rada.

„Nismo se uvjerili da je Agencija na bilo koji način dovodila u pitanje dostavljenu ocjenu rada državnog službenika prilikom davanja saglasnosti na interni premještaj“, upozorili su ponovo revizori na obavezu Agencije da onemogući interni premještaj službenika na probnom radu.

Drugi slučaj se odnosi na interni premještaj u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Agencija je u 2018. godini odobrila i 11 eksternih premještaja unutar institucija BiH.

Propisano je da eksterni premještaj državnog službenika na slično radno mjesto u drugoj instituciji, u skladu s potrebama rada, na prijedlog ili uz saglasnost rukovodilaca institucija, vrši Agencija. Pravilnikom je regulisano da će Agencija odbiti predloženi eksterni premještaj ukoliko joj se ne dostave svi relevantni podaci potrebni za odlučivanje, kao i u slučaju ako po odredbama Pravilnika ne postoji osnov za obavljanje eksternog premještaja.

Od ukupno izvršenog broja eksternih premještaja u 2018. godini, Agencija je izvršila dva eksterna premještaja državnih službenika koji su bili na probnom radu.

U Direkciji za evropske integracije BiH u februaru 2018. godine izvršen je prijem po javnom oglasu tri državna službenika. U toku probnog rada interno su premješteni (uz saglasnost Agencije), čime je aktivirana rezervna lista i u maju 2018. godine u Direkciju primljena dodatna tri državna službenika. Nakon toga, u septembru 2018. godine, na osnovu dostavljenog prijedloga (sporazuma Direkcije i Ministarstva vanjskih poslova), Agencija je izvršila eksterni premještaj iz Direkcije u Ministarstvo vanjskih poslova, dva od tri državna službenika prethodno su primljena s rezervne liste, što je uzrokovalo prijem dodatna dva državna službenika u Istitucijama.

Revizori navode da je na identičan način u Direkciju za evropske integracije, primljeno i dodatnih pet državnih službenika uz primjenu instituta rezervne liste tokom perioda probnog rada.

Dodatno opterećenje za Budžet institucija

Upozoreno je i na identičnu praksu tokom unapređenja uposlenika, pa su na taj način dodatno zaposlena tri državna službenika, nakon unapređenja službenika u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH i u dva slučaja nakon unapređenja službenika u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Tako je udvostručen broj državnih službenika u pojednim institucijama, uprkos strategijama i planovima za smanjenje javne potrošnje, na što se troše dvije trećine Budžeta institucija. Prekršeni su propisi, a Budžet institucija dodatno opterećen izdvajanjima za plate i naknade za još 20 radnih mjesta.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.