Nedjelja, 21 Aprila

Još jedna lijepa priča iz PRO-Budućnost: Muzika je instrument spajanja mladih

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo u petak je održan koncert „Muzika spaja“ kojim je više od 150 učenika četiri muzičke škole iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Niša poslalo univerzalnu poruku mira.

Muzika ima moć spajanja i povezivanja ljudi, a u petak je ujedinila Sarajevo, Istočno Sarajevo i Niš (Srbija) u noći kada se više od 150 mladih glasova spojilo u jedan i ispunilo salu melodijama najljepših klasičnih, pop-rock i tradicionalnih hitova.

(Foto: CRS/PRO-Budućnost)

„Nikada nisam ništa ovakvo iskusila“, utisak je koji je na dvanaestogodišnju Elu Krupalija iz Sarajeva ostavio koncert „Muzika spaja“ na kojem je nastupala sa drugovima i drugaricama iz Osnovne muzičke i baletske škole Novo Sarajevo, Škole za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Sarajevo, Pop Rock Škole Sarajevo i Čarobne Note iz Niša.

Koncert je organizovan uz podršku USAID-ovog projekta PRO-Budućnost koji provodi CRS, te predstavlja nastavak kampanje koju su počele muzičke škole iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva kako bi pokazali da je u vremenu podjela moguće naći tačke spajanja.

(Foto: CRS/PRO-Budućnost)

Nakon prvog zajedničkog koncerta dvije muzičke škole, te oslikavanja identičnih murala na fasadama ovih škola, kampanji „Muzika spaja“ pridružile su se Pop Rock škola iz Sarajeva i Čarobna Nota iz Niša.

„Stvarno smo imali predivno iskustvo sa našim prijateljima iz Niša, Istočnog Sarajeva i Sarajeva. Smatram da je ovo jedan jako bitan projekat u ovo vrijeme kad gledamo svašta na televiziji, kad je dosta podjela u društvu – smatram da je muzika jedan od glavnih medija za ujedinjavanje društva i za pomirenje“, kazao je Tarik Alagić, član Pop Rock škole Sarajevo.

(Foto: CRS/PRO-Budućnost)

U nešto više od sat vremena četiri škole publici su se predstavile pojedinačnim repertoarima koje su činili hitovi domaće i strane muzičke scene i splet narodnih pjesama, te su otpjevali tri zajedničke numere „Kad bi svi ljudi na svetu“, „Za milion godina“ i „Ljubav je“.

Za direktoricu projekta PRO-Budućnost, Majdu Behrem-Stojanov, koncert je bio poslastica za oči, uši ali i dušu, te je pokazao da muzika treba i mora biti instrument spajanja i dokidanja barijera koje postoje među ljudima. Istakla je da je ponosna što USAID kroz PRO-Budućnost podržava ovako kreativne ideje koje promovišu ljudsku empatiju, potrebu za saradnjom i solidarnost.

(Foto: CRS/PRO-Budućnost)

Na podršci su zahvalni i svi učesnici koncerta – kako mlađi tako i oni stariji – kojima je ovo bila prilika za ostvarivanje novih kontakata i otvaranja puteva ka nekoj novoj saradnji.

„Ovaj projekat je konkretan primjer koliki je uticaj muzike na cjelokupno društvo. Ovaj koncert je nas ovoliko u ova dva dana spojio i stvorio nam uspomene koje ćemo da pamtimo i nosimo do kraja života“, kazala je Ivana Cerović, nastavnica područnog odjeljenja na Palama muzičke škole iz Istočnog Sarajeva.

(Foto: CRS/PRO-Budućnost)

Osim zajedničkih proba i druženja, te obilaska grada, mladi su vrijeme proveli i u posjeti EX-YU Rock Centru gdje su naučili nešto više o muzičkoj sceni bivše Jugoslavije, što je bilo posebno interesantno gostima iz Niša, koji su zahvalni za gostoprimstvo i jedinstven doživljaj koji su ovdje imali.

„Muzika ne poznaje granice i mi širimo ljubav kroz tu poruku i pozivamo sve vas da budete gosti kod nas u Nišu. Da taj most među nama ostane i da budemo spojeni daljim prijateljstvima i druženjem“, kazala je Miljana Radivojević, osnivačica „Čarobne Note“.

(CRS/PRO-Budućnost)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.