Subota, 25 Maja

Halilagić primio švedsku ambasadoricu Lagerlof

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Razgovarano o trgovinskoj razmjeni te o mogućem uspostavljanju avio linija između dvije zemlje.

Autor: N. Š. K.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić primio je danas ambasadoricu Švedske u Bosni i Hercegovini Helenu Lagerlöf.

Nastupna diplomatska posjeta bila je prilika za detaljnije upoznavanje sa prilikama na području Tuzlanskog kantona i aktivnostima koje Kanton poduzima na putu ka evroatlanskim integracijama. 

Čestitavši ambasadorici ulazak Švedske u NATO savez premijer Halilagić je naglasio da je i Bosna i Hercegovina na tom putu.

„Geopolitički odnosi u Evropi reflektuju se i na odnose u BiH. Ovo vrijeme donosi izazove ali i prilike, a institucije Tuzlanskog kantona spremno su odgovorile na izazove u procesu dobijanja kandidatskog statusa. Tuzlanski kanton na raspolaganje je stavio sve resurse novoosnovanom Uredu za borbu protiv korupcije a intenzivirana je i saradnja i izdvojena znatna finansijska sredstva za saradnju sa nevladinim organizacijama kada je u pitanju jačanje socijalnog aspekta“, kazao je ovom prilikom premijer Halilagić.

Halilagić i Lagerlof na sastanku u Vladi TK (Foto: Press Vlade TK)

„Vlada Švedske podržava u potpunosti i pruža veliku finansijsku podršku procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji a jedan su od najvećih donatora u oblasti zelene tranzicije“, naglasila je ambasadorica Lagerlöf istaknuvši da izuzetno brojna bh. dijaspora u Švedskoj doprinosi učvršćivanju tih veza.

Budući da je prioritet Švedske povećanje trgovinske razmjene sa BiH, na današnjem sastanku bilo je riječi i o aktivnostima koje Vlada TK poduzima na ponovnom uspostavljanju aviolinija ka Švedskoj sa Međunarodnog aerodroma Tuzla te projektu obnove i uspostavljanja energijske efikasnosti za 200 javnih objekata u vrijednosti od 10 miliona eura.

(Vlada TK)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.