Utorak, 21 Maja

Građani Tuzle nezadovoljni nedostatkom parkinga, nadležni se nisu odazvali na Zbor građana

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Cilj mora biti grad za ljude, a ne podređivanje cijelog grada automobilima“, kazala je ekološka ekspertica dr. sc. Džemila Agić.

Autor: N. Š. K.

Na sinoć održanom zboru građana Tuzle o problemu urbanog planiranja i prometa koji je organizirao Front slobode, najviše riječi bilo je upravo o parkingu. Građani mjesnih zajednica Novi Grad I i Novi Grad II istakli su problem parkinga kao gotovo isključivi problem s kojim se suočavaju.

Govoreći o ekološkim aspektima ovog problema, ekspertica dr. sc. Džemila Agić istakla je kako cilj mora biti grad za ljude, a ne podređivanje cijelog grada automobilima. Posebno je ukazala na značaj gradskog prijevoza koji mora biti konkurencija automobilu jer niti jedan grad nikad ne može napraviti dovoljno parkinga za sve lične automobile kada bi se samo oni koristili.

(Foto: Front slobode)

Osim fizičkog nedostatka parkinga u ovim mjesnim zajednicama koje obuhvaćaju prostor između rijeka Soline, Jale i hotela Melain, građane posebno smeta nepravda s kojom se suočavaju. Tokom diskusije na zboru više građana je istaklo različite prakse u sličnim naseljima.

Frustracije građana izaziva to što dio stambenih zgrada, posebno novijih, ima mogućnost odvojiti i ograditi vlastiti parking dok u njihovim mjesnim zajednicama dio zgrada nema parking nikako. Građani su isticali da stanari nekih zgrada mogu zauzeti parking za stanare, neki stanari moraju plaćati javni parking, a neki imaju oko zgrade slobodan parking prostor koji koriste treća lica koja izbjegavaju plaćanje parkinga i tako onemogućavaju parkiranje stanarima. Kako je jedna građanka istakla: „Parking je haos i ovo je neizdrživo“. 

Kao rješenje ovog problema, građani su tražili mogućnost da svaka stambena zgrada izdvoji i označi posebna parking mjesta za stanare, na bilo koji način, te tako prvo omogući stanarima parkiranje, a drugo spriječi treća lica da parkiraju na tom mjestu.

(Foto: Front slobode)

U ime Gradske uprave Tuzla na zbor se odazvala Indira Softić šefica službe za izradu prostorno-planskih dokumenata u Zavodu za urbanizam Grada Tuzle koja je istakla kako po zakonu u novim zgradama na jedan stan mora doći jedno parking mjesto, ali da investitori izigravaju ovu odredbu tako što naknadno podijele jedan parking na više stanova. Osim toga, istakla je i problem starijih zgrada iz 1970-ih i kasnije koje su imale tek nekoliko parking mjesta što je za današnji broj automobila premalo. Najavila je kako grad planira izgradnju nekoliko podzemnih garaža, natkrivanje dijela rijeke Jale te eventualnu izgradnju tramvaja, ali da se radi o skupim i često financijski nedostižnim investicijama koje opterećavaju i neriješeni imovinsko-pravni odnosi mnogih parcela.

Nažalost, predstavnici Službe za prostorno uređenje i zaštitu okoline nisu se odazvali pozivu na zbor tako da su građani ostali uskraćeni za mnoga objašnjenja, odgovore i priliku za razmjenom ideja.

(Front slobode/D. Šakanović)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.