Subota, 22 Juna

FAKTI: Haške presude neoborivi su dokazi i historijske činjenice o počinjenom genocidu u Srebrenici

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Radovan Karadžić je u martu prošle godine osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine. Rezidualni mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT) trebalo bi tokom 2020. godine da izrekne i pravosnažnu presudu Ratku Mladiću, 2017. godine nepravosnažno osuđenom za genocid u Srebrenici.

Autor: Megafon.ba

Presude Haškog tribunala za genocid, sudjelovanje, pomaganje i podržavanje genocida u Srebrenici, potvrđene između ostalih Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću (nepravosnažno), Radislavu Krstiću, Ljubiši Beari i brojnim drugim osuđenim ratnim zločincima, predstavljaju trajne sudske dokaze da je genocid u Srebrenici počinjen, da je postojao plan, nalogodavci i izvršioci.

Radovan Karadžić (Petnjica, Crna Gora 1945. -)

Pred Mehanizmom za međunarodni krivični tribunal u Hagu, ratni zločinac Radovan Karadžić pravosnažno je u martu 2019. godine osuđen na doživotni zatvor za genocid počinjen u Srebrenici te za druge brojne ratne zločine u Bosni i Hercegovini, uključujući i četverogodišnju opsadu Sarajeva.

Osuđeni Karadžić bio je jedan od komandanata Vojske Republike Srpske i dio najvišeg rukovodstva terotorijalne tvorevine koju su tada neustavno organizirali na tlu Bosne i Hercegovine, 9. januara 1992. godine, te je proglasili isključivo „srpskom zemljom“.

Sudionik je plana i realizacije genocida u Srebrenici u julu 1995-te godine, najvećeg ratnog zločina počinjenog u novijoj svjetskoj historiji. Bio je dio zločinačkog uma ujedinjenog u ideji potpunog etničkog čiščenja muslimanskog i hrvatskog stanovištva, posebno u gradovima u sjeveroistočnoj Bosni, Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu…

Haški tribunal je optužnicu protiv Karadžića podigao 1995. godine a već naredne godine, jer je bio u bjekstvu, za njim je izdata međunarodna potjernica.

Sve do jula 2008. godine, kada ga je uhapsila srbijanska služba sigurnosti, skrivao se od pravde pod lažnim imenom Dragan Dabić i bavio se alternativnom medicinom.

Vezani tekst: Doživotna robija za ratnog zločinca Karadžića (LINK)

Ratko Mladić (Kalinovik 1943. -)

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, Ratka Mladića, Haški tribunal je u novembru 2017. godine u prvostepenoj presudi osudio na doživotnu kaznu zatvora.

Rezidualni mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT) koji je nastavio rad Haškog tribunala trebalo bi tokom 2020. godine izreći pravosnažnu presudu.

Sudsko vijeće je utvrdilo da je Ratko Mladić kriv po deset od jedanaest tačaka optužnice.

Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, progon i zločin protiv čovječnosti, istrebljenje, ubistva, kršenje zakona i običaja ratovanja, deportacije, nehumano i prisilno premještanje, terorisanje građana Sarajeva.

Prva optužnica protiv Mladića podignuta je 25. jula 1995. godine, a od tada je dopunjavana četiri puta.

Nakon prve optužnice Mladić je bio u bjekstvu, a uhapšen je 26. maja 2011. u Lazarevu kod Zrenjanina.

Vezani tekst: HAŠKI TRIBUNAL: Mladiću doživotna robija (LINK)

Radislav Krstić (Vlasenica 1948.- ) koji se trenutno nalazi u Poljskoj na izdržavanju 35- godišnje zatvorske kazne za podržavanje i pomoć u zločinu genocida u Srebrenici, bivši je general Vojske Republike Srpske i bivši zamjenik komandanta zloglasnog Drinskog korpusa Vojske RS-a.  

Haški tribunal je prvobitno Krstića 2001. godine osudio na 46 godina zatvora, ali je nakon žalbe odbrane kazna smanjena na 35 godina, za pomaganje u izvršenju zločina genocida.

Pravosnažna presuda Krstiću prva je u kojoj je Haški tribunal utvrdio da je Vojska RS-a u Srebrenici počinila genocid.

Uhapšen je u decembru 1998. godine, a 2004. ga je Apelaciono vijeće Haškog tribunala proglasilo krivim za pomaganje i podržavanje genocida u Srebrenici, progon i ubistva srebreničkih Muslimana u julu 1995.

Prebačen je u Veliku Britaniju na izdržavanje kazne, a 2014. u Poljsku.

Ljubiša Beara (Sarajevo 1939. – 2017. Berlin)

Haški tribunal je Ljubišu Bearu, nekadašnjeg načelnika sigurnosti Glavnog štaba Vojske RS-a osudio na doživotni zatvor zbog genocida počinjenog u Srebrenici.

Preminuo je 2017. godine u zatvoru u Berlinu.

Protiv Beare je optužnica podignuta 2002. godine a u Hag je prebačen nakon što se predao 2004. godine.

Žalbeno vijeće Haškog suda je početkom 2015. godine izreklo konačnu presudu oficirima Vojske RS-a, optuženim za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

Više od 700 godina zatvora za zločine u Srebrenici

Tada su Beara i načelnik sigurnosti Drinskog korpusa Vojske RS-a Vujadin Popović osuđeni na doživotne kazne zatvora.

Kazna je tada potvrđena i Dragi Nikoliću, koji je osuđen na 35 godina, dok je Radivoju Miletiću kazna sa 19 smanjena na 18 godina.

Vinku Pandureviću je potvrđena kazna od 13 godina zatvora.

Haški tribunal i sudovi u BiH, Hrvatskoj i Srbiji, za zločine počinjene u Srebrenici osudili su ukupno 47 osoba na 704 godine zatvora i četiri doživotne kazne zatvora.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.