Subota, Septembar 21

Doživotna robija za ratnog zločinca Karadžića

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pred Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale u Hagu, ratni zločinac Radovan Karadžić pravomoćno je danas osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

U presudi koju je pročitao predsjedavajući Žalbenog vijeća MMKS-a, sudija Van Pruse Jonsen (Vagn Prusse Joensen), Karadžiću se na teret stavljaju najteži ratni zločini počinjeni na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata. Osuđen je za genocid počinjen u Srebrenici i druge brojne ratne zločine u Bosni i Hercegovini, uključujući i četverogodišnju opsadu Sarajeva.

Kriv za genocid u Srebrenici, etničko čiščenje, progone

Osuđeni ratni zločinac Karadžić jedan od komandanata Vojske Republike Srpske i rukovodstva terotorijalne tvorevine koju su tada neustavno organizirali na tlu Bosne i Hercegovine, 9. januara 1992. godine i proglasili isključivo „srpskom zemljom“ . Sudionik je plana i realizacije genocida u Srebrenici u julu 1995-te godine, najstravičnijeg zločina koji se dogodio u novijoj svjetskoj historiji. Bio je dio zločinačkog uma ujedinjenog u ideji potpunog etničkog čiščenja muslimanskog i hrvatskog stanovištva u gradovima u sjeveroistočnoj Bosni, Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu…

Bio je jedan od glavnih aktera osmišljavanja i držanja u četverogodišnjoj opsadi Sarajeva u kojem je ubijeno najmanje više od 14.000 ljudi, a preživjeli su svakodnevno granatirani, izgladnjivani i psihološki iscrpljivani strahom od snajperske vatre, blokadom dotoka hrane i vode.   

Od psihijatra i poete do ratnog zločinca

Radovan Karadžić rođen je 19. juna 1945. godine u selu Petnjica, podno Durmitora, u Crnoj Gori.

U Sarajevo je došao 1960. godine, gdje je upisao srednju medicinsku školu, a potom završio i Medicinski fakultet. Tokom studija bavio se novinarstvom i poezijom. Postao je urednik studentskog lista “Ponoćnik” i član Saveza komunista.

Tokom studija ženi se kolegicom s fakulteta Ljiljanom Zelen. Kćerku Sonju dobili su 1967., a nakon šest godina i sina Aleksandra.

Početkom 80-tih godina prošlog stoljeća Karadžić je kratkotrajno živio u Beogradu, ali se vratio u Sarajevo.

Politikom se počeo baviti 1989. godine, a bio je predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) od njenog osnivanja 12. jula 1990. Bio je član Predsjedništva Republike BiH, a nakon jednostranog proglašenja “nezavisne republike srpskog naroda” u BiH 9. januara 1992., koja je kasnije preimenovana u Republiku Srpsku, Karadžić je postao njen prvi predsjednik 17. decembra 1992. 

U aprilu 1992. Karadžić odlazi na Pale. Već u maju vlada RS počinje realizirati svoju odluku o formiranju vlastitih oružanih snaga. U periodu od 1992. do 1996. Radovan Karadžić obavljao je i dužnost vrhovnog komandanta Vojske RS.

Na funkciji predsjednika RS, kao i predsjednika SDS-a, bio je do 19. jula 1996. godine, kada je na zahtjev američke administracije i njenog diplomate Ričarda Holbruka (Richard Holbrooke) podnio ostavku i povukao se iz javnog života.

Haški tribunal 1995. godine podigao protiv njega optužnicu za genocid, teške povrede ženevskih konvencija, kršenje zakona i običaja rata i zločine protiv čovječnosti. Već naredne godine za Karadžićem je izdata međunarodna potjernica, ali je već bio u bjekstvu. Sve do jula 2008. godine, kada ga je uhapsila srbijanska služba sigurnosti, skrivao se od pravde pod lažnim imenom Dragan Dabić i bavio se alternativnom medicinom. Srbijanske vlasti su Karadžića 30. jula izručile Haškom tribunalu.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.