Subota, 22 Juna

HAŠKI TRIBUNAL: Mladiću doživotna robija

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića Haški je tribunal danas (22. novembar 2017. godine) u prvostepenoj presudi osudio na doživotnu kaznu zatvora.

„Pretresno vijeće osuđuje vas, Ratko Mladiću, na doživotnu kaznu zatvora“, rekao je sudac Alphons Orie. Presudu je izreklo sudsko vijeće kojeg su činili sudac Orie te suci Christoph Flügge i Bakone Justice Moloto.

Sudsko vijeće je utvrdilo da je Ratko Mladić kriv po deset od jedanaest tačaka optužnice.

Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, progon i zločin protiv čovječnosti, istrebljenje, ubistva, kršenje zakona i običaja ratovanja, deportacije, nehumano i prisilno premještanje, terorisanje građana Sarajeva, protupravne napade na civile, uzimanje za taoce stotina pripadnika snaga UNPROFOR-a tokom intervencije NATO-a 1995. godine.

Sudsko vijeće nije našlo da je Mladić kriv za genocid u šest bh. općina Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom mostu, Kotor Varoši i Prijedoru.

Prva optužnica protiv Mladića podignuta je 25. jula 1995. godine, a od tada je dopunjavana četiri puta, da bi konačna verzija optužnice po kojoj mu je i suđeno u Hagu bila dopunjena u novembru 2011. godine.

Nakon podizanja prve optužnice Mladić je bio u bjekstvu, a uhapšen je 26. maja 2011. u Lazarevu kod Zrenjanina.

U Haškom tribunalu mu se sudilo od 16. maja 2012. do 15. decembra 2016. godine.  

UDALJEN IZ SUDNICE Uprkos brojnim prognozama da optuženi Mladić neće prisustvovati izricanju presude pojavio se u sudnici, ali je nedugo nakon toga zatražio pauzu zbog odlaska u toalet. Navodno mu je pozlilo zbog visokog pritiska te je podvrgnut ljekarskom pregledu.  Odbrana je tražila da se čitanje zaključaka presude skrati ili prekine. Odlučeno je ipak da se nastavi s čitanjem i Mladić je vraćen u sudnicu. Bunio se zbog te odluke te su sudije odlučile  da bude udaljen iz sudnice. Tokom čitanja presude izmješten je u drugu prostoriju uz ljekarski nadzor.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.