Subota, 25 Maja

EU prioritet: Vijeće ministara usvojilo Strategiju javnih nabavki

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Strategiju javnih nabavki u Bosni i Hercegovini za period 2024 – 2028. godine i Akcioni plan za njeno provođenje, radi jačanja kapaciteta u ovom području i ispunjavanja jednog od prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Usvajanjem ove strategije, koju je pripremila Agencija za javne nabavke BiH, stvaraju se pretpostavke za moderan, transparentan, konkurentan i efikasan sistem javnih nabavki u skladu s legislativom Evropske unije i najboljim praksama.

Strategija uz institucionalni okvir, monitoring i pravnu zaštitu, uključuje šest strateških EU prioriteta javnih nabavki, i to profesionalizaciju, uvođenje zelenih i društveno odgovornih javnih nabavki, digitalizaciju, jačanje transparentnosti, integriteta i kvaliteta te centralizacije javnih nabavki, kao i povećanje pristupa malim i srednjim preduzećima tržištu javnih nabavki.

Akcioni plan kao sastavni dio ove strategije sadrži specifične ciljeve i mjere uz opis aktivnosti za realizaciju s rokovima za izvršenje, potrebnim finansijskim i ljudskim resursima, odgovornim institucijama i drugim institucijama, koje doprinose implementaciji te navodi rezultate i rizike u ovim procesima, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.