Subota, 22 Juna

Dugogodišnji „neovisni“ vijećnik u Stocu a HDZ-ov najveći donator

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Najviši iznos pojedinačnih priloga HDZ-u BiH u prošloj godini, 4.357,5 KM, nije uplatio niti jedan HDZ-ov ministar, državni ili entitetski parlamentarac, već Vidoje Maslać, lokalni političar koji godinama djeluje kao neovisni vijećnik u Općinskom vijeću Stoca a u neovisnim vijećnicima glasači nerijetko vide šansu za promjenama. Na prošlim je lokalnim izborima u Stocu Maslać osvojio 336 glasova i osigurao još jedan mandat u općinskoj vlasti.

Autor: N.Š.K.

Pored prakse koju često slijede političke stranke u Bosni i Hercegovini, da sa odanim kadrovima koji zahvaljujući stranačkoj glasačkoj mašineriji osvoje četverogodišnji mandat i visoke plate koje ih prate, potpisuju ugovore o eventualnom povratu novca u slučaju otkazivanja lojalnosti partiji, pisali smo i o još češćoj praksi, neformalnom pravilu da članstvo dio novca vraća u bazu kroz donacije političkom subjektu.

Vezani tekst: SAVRŠENI KRUG: Tebi funkcija, stranci donacija

Kada je riječ o proceduri, potpuno je legalno da član stranke ili simpatizer, donira dio novca određenoj političkoj stranci. Međutim, s etičkog aspekta gledajući, nosioci vlasti onda novac koji doniraju, ne daju iz vlastitog džepa već iz javnih budžeta iz kojih im je stranka osigurala platu.

Praksa je to u brojnim političkim strankama, međutim, vrlo je zanimljiva situacija da vrlo izdašnu, pojedinačno najveću donaciju HDZ-u BiH uplaćuje neko ko godinama djeluje kao neovisni vijećnik i formalno im je oponent u vlasti.  

Ova je politička stranka po osnovu donacija fizičkih lica i članova stranke u 2020. godini, prema zvaničnom finansijskom izvještaju dostavljenom Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH, dobila ukupno 101.491,92 KM.

Po ovom je osnovu uplaćivano od 100 KM do 4.357,5 KM, što je najveća pojedinačna uplata.

Po visini donacija, razumljivo, u vrhu su članovi HDZ-a BiH koji su osvojili značajne mandate u državnoj, entitetskim, kantonalnim i gradskim vlastima.

Veće iznose uplatili su, primjera radi, HDZ-ov gradonačelnik u Širokom Brijegu, Miro Kraljević (2.600 KM) ili Dario Knezović, zastupnik u Parlementu Federacije BiH (2.600 KM). Knezovićeva kolegica Delfa Dejanović donirala je 2.100 KM.

Mnogo je donatora koji su izdvojili za stranku od 100 KM ili nekoliko stotina maraka.

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević sa uplaćenim prilogom od 1.000 KM našla se u „zlatnoj sredini“.

Neovisan ali simpatizer HDZ-a BiH

Zanimljivo je da najviši iznos pojedinačnih priloga HDZ-u BiH u prošloj godini, 4.357,5 KM, nije uplatio niti jedan HDZ-ov ministar, državni ili entitetski parlamentarac, već je kesu odriješio Vidoje Maslać, lokalni političar iz Stoca. Maslać godinama u općinskoj vlasti sudjeluje kao „neovisni vijećnik“ a u neovisnim vijećnicima glasači nerijetko vide šansu za promjenama. Na prošlim je lokalnim izborima u Stocu Maslać osvojio 336 glasova i osigurao još jedan mandat u općinskoj vlasti.

Megafon.ba   

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.