Utorak, 23 Jula

SAVRŠENI KRUG: Tebi funkcija, stranci donacija

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Nermina Šunj – Kušljugić

Političke stranke bi valjda trebalo dobrim dijelom da se samofinansiraju  članarinama, ali im je baš ta stavka u ukupnim prihodima minorna. Pokazuju to finansijski izvještaji za 2016. godinu, dostavljeni Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH. Dakle, plaćali članstvo ili ne, vojska glasača osigurava pozicije u vlasti odabranim kadrovima.  Funkcioneri dobiju visoke plate iz budžeta, a onda su nerijetko upravo oni najveći donatori stranci. Potom, proporcionalno broju osvojenih mandata,  stranke novac dobiju i iz budžeta. Konačna računica kaže da bh. političke stranke zapravo u cijelosti finansiraju građani.

Senad Šepić „škrtario“ na donacijama

Stranci demokratske akcije (SDA) BiH prošle je godine od članarina pristiglo tek 99.370 KM. Manjak samofinansija su, međutim, itekako „popravili“ pojedinačni donatori, pa izdašnim uplatama „obogatili“ stranački budžet sa dodatnih 864.625 KM!

Izuzimajući nekoliko Tešnjaka, koji su odriješili kesu pa poklonili stranci po 10.000 KM, među najvišim pojedinačnim donatorima je i predsjednik SDA, Bakir Izetbegović. Uplatio je  donaciju u iznosu od 7.336 KM, a njegova supruga Sebija, aktuelna generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), donirala je 3.500 KM.

Mladi kadar SDA iz Općinskog odbora Novi Grad Sarajevo, Kenan Bukva, bio je galantniji čak i od predsjednika stranke, pa uplatio 7.765 KM. Mnogo više i od načelnika ove sarajevske općine Semira Efendića, koji je krajem decembra 2016. godine uplatio 1.390 KM.

Iznos od 2.000 KM halalio je načelnik Vogošće, Edin Smajić, dok je načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo uplatio 5.000 KM. Evidentirana je i uplata 2.000 KM Nizame Koldžo.

Iznosi donacija na desetine SDA- ovih državnih i federalnih paralamentaraca te ministara na federalnom i državnom novou dostižu i do 6.800 hiljada. Tim novčanim iznosom prednjači zastupnica u  Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nermina Kapetanović.

Nije škrtario na stranci ni njen kolega na federalnom novou Muhamed Kozadra, pa je donirao 4.876 KM. Novčanu donaciju od 4.000 KM SDA-u je uplatio generalni direktor BH Telecoma Mirsad Zaimović.

Većina federalnih i državnih  parlamentaraca uplaćivali su iznose od 1.500 do 2.900 KM. Najviše sume novca evidentirane su uz imena Šefika Džaferovića, Halida Genjca, Semihe Borovac. Nisu novac žalili ni Šemsudin Mehmedović (2.816 KM), Salko Sokolović (2.755 KM) i Sadik Ahmetović  (2.574 KM).

Senad Šepić je bio manje raspoložen ulagati svoje viškove u stranku pa je uplatio „tek“ 855 KM.

Na spisku donatora stranci je i nekadašnji portparol Federalne uprave za inspekcijske poslove, a danas direktor Uprave, Anis Ajdinović ( 1.246 KM).

SDA BiH je prošle  godine raspolagala s ukupno 4,7 miliona KM. Iz budžeta im je isplaćeno 3,4 miliona KM.

Čibukčić šire ruke od predsjednika Radončića

U Savezu za bolju budućnost  BiH – Fahrudin Radončić  (SBB) prošle su godine od članarina inkasirali tek 50.385 KM. Zato su prilozi fizičkih lica iznosili peterostruko više, 277.151 KM.

Najviše donacije po 10.000 KM uplatili su Nermin Džinić, SBB-ov federalni ministar energetike, te Enver Merdić direktor Termoelektrane Kakanj.

Vrlo darežljiv se prema stranci pokazao i Džemo Borovina, SBB-ov kadar i izvršni direktor za snabdijevanje i trgovinu u Elektroprivredi BiH. U nekoliko je navrata uplatio donacije u ukupnom iznosu od 7.500 KM.

Po visini donacija ipak je prednjačio Fuad Čibukćić, direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH. Uplatio je u septembru 2016. godine 9.700 KM a tri mjeseca kasnije još 2.000 KM. Na spisku donatora je  i Vanda Čibukćić koja je poklonila SBB-u 3.500 KM.

Selma Hadžipašić- Čevra je sa uplatom od 5.000 KM  bila mnogo galantnija od Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman koji su uplatili po 2.500 KM.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, u dva je navrata uplatio ukupno 1.800 KM.

Od ostalih SBB-ovih funkcionera relativno vrijedne donacije uplatili su advokat Kadrija Kolić 1.600 KM, državni zastupnik u Parelamentu Fehim Škaljić 1.200 KM, te ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj 1.000 KM.

SBB-a je prošle godine raspolagao sa 2 miliona KM, od budžetskog novca pripalo im je 1,6 miliona KM

U Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) BiH su od članarina prihodovali 78.706 KM, a od pojedinačnih donatora, 94.040 KM.

Ivan Vukadin načelnih Tomislavgrada uplatio je u julu 2016. godine čak 7.000 KM.

Dogradonačelnik Brčko Distrika Anto Domić  jedan je od najvećih donatora HDZ-u BiH. U januaru prošle godine uplatio je 4.000 KM.

Predsjedavajući Skupštine  u Kantonu 10  Robert Bagarić donirao je stranci 5.000 KM, a jednak iznos donirao je i ministar u Vladi ovog kantona Petar Galić.

Po visini donacije, s uplatom od 4.000 KM,  među prvima je i član Predsjedništva Mladeži HDZ-a BiH Ante Tadić.

U HDZ-u BiH nisu zabilježene donacije predsjednika Dragana Čovića niti njemu bliskih i kadrova iz vrha stranke.

Od ukupno 1,9 miliona  KM s koliko su imali na računima prošle godine, HDZ BiH je iz budžeta dobila 1,7 miliona KM.

SNSD i SDP BiH: Visoki prihodi od članarina

U Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) su u ukupnom prošlogodišnjem budžetu od 2,5 miliona KM, čak 408.727 KM prihodovali od članarina. Nije evidentirana niti jedna donacija fizičkih lica. SNSD je iz budžeta imao na raspolaganju 1,9 miliona KM.

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH također ima visoke prihode od  članarina, 406.229 KM.  Donacije od članova i simpatizera iznosile su 49.937 KM.

Bilo je donacija i do nekoliko hiljada maraka, a od istaknutijih aktivnih SDP-ovaca među najvišim donacijama su one od po 3.000 KM, Gračanlija Muje Hasića i Nusreta Helića, te uplata od 3.420 KM Irfana Čengića, generalnog sekretara SDP-a.

Bivši predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija u septembru i oktobru prošle godine donirao je ukupno 2.000 KM.

U SDP-u su samo prošle godine raspolagali sa ukupno 4,7 miliona KM, od čega je 1,9 miliona iz budžeta. Skoro pola miliona KM SDP zaradi izdavanjem u zakup nekretnina s kojima raspolažu, a najveći zakupac je Vlada Federacije od koje godišnje naplate 436.718 KM.

Megafon.ba

Dijeli.

2 komentara

  1. Pa ko je odredio da dobivaju tolike milione iz drzavne kase naravno sami sebi su ti izglasali. Samo pred izbore im treba dat pare i to svima isto ko ispuni uslove i udje u parlament a ostalo clanarina bato clanarina da vidimo koliko imate stvarnih clanova i sami se finansirajte ionako imate nenormalna primanja ili bolje reci abnormalna a i to je malo pa svi gradjani moraju dodatno da vas finansiraju iako vise od 50% gradjana ni ne glasa i podrzava ove stranke.

  2. Po visini donacije se vidi ko se dobro ustolicio – sto je manja donacija, sve je sigurnija stolica ili bolje receno, sve je se dalje od politicke giljotine. Pvi s odresenojom kesom il’ se boje il’ imaju “dug”. Corleone bi bio ponosan.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.