Ponedjeljak, 22 Aprila

Doktorica Antić Štauber: Mlade dodatno traumatizirane pandemijom morali smo vraćati na stare kolosijeke

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Terapijskim metodama kojima pomažu kod suočavanja s najtežim ratnim traumama, Udruženje „Snaga žene“ osmislilo i program za rad sa djecom i mladima.

Autor: N. Š. K.

U radno – okupacionom Vrtu Diana u Tuzli koje vodi tuzlansko Udruženje „Snaga žene“, pisali smo već u tekstu Priča o ženama Podrinja koje stvaraju čudesne čajeve za dušu.

Kroz rad na zemlji i uzgoj ljekovitog bilja te su žene nakon preživljenih najtežih ratnih trauma, prema ocjeni predsjednice Udruženja dr. Branke Antić- Štauber, postigle odlične rezultate u programu rehabilitacije. 

Korisnice rehabilitacionog programa postale edukatorice mladima

Ohrabreni rezultatima rada sa najtežim traumama, ovo je Udruženje u Tuzli pokrenulo identičan program rehabilitacije i za 85 mladih i djece s kojima već rade ali za koje se, nakon proglašenja pandemije i zabrane kretanja, pokazala potreba za dodatnu psihološku pomoć.

„Posebno u pandemiji, u ovom zatvaranju na početku pandemije, dva mjeseca su mladi bili potpuno izolirani. Nakon toga je tu djecu trebalo pomaknuti i dati im priliku da izađu. Radili smo najprije dva mjeseca s njima, a radili smo s njima i ranije, ali oni su nakon dva mjeseca verbalizirali puno anksioznosti, puno straha, depresivnosti, nesanice, gubitak samokontrole, gubitak samopoštovanja. Mnogi od njih su odustali od školovanja“.

Doktorica Antić Štauber kaže da su osmislili program kroz koji ta djeca rade u Vrtu, skupa sa ženama koje su godinama korisnice programa Udruženja „Snaga žene“.

„Uočili smo da su te žene perfektne edukatorice, da one svoje znanje koje imaju u radu na zemlji mogu perfektno da prenesu toj djeci. Došlo je do izvrsne konekcije jer su ih djeca, znajući da se radi o ženama koje su prošle ratne logore i različite vrste trauma, doživjela kao svoje bake, nene, tetke. Jedna vrlo dobra komunikacija se stvorila između njih a i žene su podigle nivo samopoštovanja i prepoznale svoj kapacitet, svoje znanje, prepoznale da su vrijedne. Jer uglavnom te žene imaju nizak nivo samopoštovanja i misle da se njima sve to što su prošle, dogodilo zato što su one krive. To je sad jedna šira priča, međutim, u radu sa djecom i mladima pokazalo se da je to izvrsna kombinacija i da jako dobro pomaže i jednima i drugima“.

Mladi su iz programa, kaže doktorica, izašli relaksirani i spremniji za svakodnevnicu.

„Vratili su se na stare kolosijeke, upisuju se na fakultete i ponovo vide svoju budućnost. Za nas je to ogroman uspjeh da smo u godinu dana uspjeli sa mladima da ih nekako rehabilitujemo tako da je terapijski vrt Diana, osim za žene koje su prošle duboku traumatizaciju, sada i mjesto za mlade i da njima pomaže da pronađu svoj bolji put u budućnost“, kaže doktorica Antić – Štauber. 

Naša sagovornica kaže da trenutno nemaju program podržan od donatora već da rade intuitivno, povezali su dva programa i za sada su veoma zadovoljni rezultatima. Mada je riječ o pilot projektu za koji tek treba da vide kako bi sve skupa moglo da funkcionira.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.