Četvrtak, 13 Juna

Dodik i Čović preuzimaju kontrolu nad Vijećem ministara BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Srpska reprezentacija“ je tokom dugotrajnih pregovora o formiranju Vijeća ministara BiH, po svemu sudeći, isposlovala za sebe najviše ustupaka

Autor: N. Š. K.

Saziv novog Vijeća ministara Bosne i Hercegovine više, manje je poznat i u javnosti se uglavnom percipira kao nova državna Vlada u kojoj neće biti velikih promjena. Zato što će neka imena ostati u Vijeću ali najviše zahvaljujući terminologiji korištenoj tokom pregovora o formiranju vlasti Milorada Dodika (SNSD), Dragana Čovića (HDZ BiH) i Bakira Izetbegovića (SDA), kada su se pregovaračke delegacije nazivale „reprezentacijama“. Dabome, sa izgovorenim ili prešućenim ali ipak sa prefiksom srpska, hrvatska i bošnjačka.

Izetbegoviću samo jedno ministarstvo

Međutim, nakon što su objavljena moguća imena novih ministara više je nego jasno da sastav novog Vijeća ministara ne odražava jednake pozicije „reprezentacija naroda“.

Iako su taj pojam najviše rabili upravo Dodik i Čović ne mogu se samo predstavnici HDZ-a BiH i SNSD-a smatrati ekskluzivnim predstavnicima srpskog i hrvatskog naroda, jer reprezentacija podrazumijeva tim sastavljen od najboljih igrača više timova, a kada je u pitanju prijedlog novog saziva Vijeća ministara pokazalo se da je HDZ BiH u „svojoj reprezentaciji“ isključivo sebi dodijelio tri ministarske pozicije a SNSD u „svojoj reprezentaciji“ predsjedavajućeg i dva ministra. SNSD je bio i nešto „galantniji“ od HDZ-a BiH pa svojim koalicionim partnerima DNS-u dao jedno ministarstvo, dok će HDZ BiH, kako bi odobrovoljili svoje koalicione partnere iz HNS-a, drugim političkim „hrvatskim“ strankama prepustiti samo mjesta zamjenika ministara.

Nasuprot ovim ekskluzivnim reprezentativcima, jedino je bošnjačka reprezentacija sačinjena od predstavnika više timova, po jednim ministrom iz SDA, DF-a i iz SBB-a.

Kada se kalkuliralo o tome koliko će ministarskih fotelja pripasti „bošnjačkoj strani“ nije tada precizirano da će te pozicije dobiti i SBB i DF, a naročito se DF ne može smatrati „bošnjačkom strankom”.  

Nakon što je dogovoreno formiranje Vijeća ministara, fokus javnosti bio je na programu reformi i pitanju da li je Dodik konačno pristao na uvjet koji je uporno, godinu odbijao, nastavak NATO puta BiH. Nije se u tom trenutku znalo šta je koja „reprezentacija“ tokom pregovora dobila.

Istina, snaga utjecaja, odnosno podrške određenim odlukama Vijeća ministara odmjeravat će se u Parlamentu Bosne i Hercegovine a tamo je poredak snaga potpuno drugačiji. Osim Predstavničkog doma tu je i Dom naroda i mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Dodik dobio najviše pozicija

Pa ipak, nije zanemarljiva nova slika državne Vlade u kojoj se HDZ BiH očigledno nije odrekao nijedne ministarske pozicije. SDA se odrekla dvije te u novom sazivu Vijeća ima samo jedno ministarsko mjesto, dok je najveći dobitnik „pregovora“ SNSD koji u starom sazivu nije imao nijednog ministra kao ni njihov koalicioni partner DNS. Dakle,  jasno da je „srpska reprezentacija“ tokom dugotrajnih pregovora o formiranju Vijeća ministara BiH isposlovala za sebe najviše ustupaka.

Megafon.ba   

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.