Ponedjeljak, 22 Aprila

„Češlja“ li inspekcija dokumentaciju Doma zdravlja Tuzla?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Trideset dana od zahtjeva za smjenu ili ostavku direktora Doma zdravlja Tuzla, kojemu je istekao i drugi mandat, iz ove zdravstvene institucije šute.  

Piše: Nermina Šunj Kušljugić

Danas, 24. marta, ističe rok od 30 dana koliko su aktivisti Karton revolucije dali Upravnom odboru i menadžmentu Domu zdravlja „Dr. Mustafa Šehović“ Tuzla da smijene aktuelnog direktora, dr. Suada Bijelića ili da on sam podnese ostavku.

TRAŽE SMJENU I KOMPLETNOG UPRAVNOG ODBORA

Kako smo već pisali, iz Karton revolucije uputili su dopis ovoj zdravstsvenoj ustanovi i medijima u kojem su podastrijeli podatke po kojima je i drugi mandat direktora istekao 7. februara 2023. godine, da zakonski na čelu zdravstvene ustanove može biti samo dva mandata, te da nisu, a na što su zakonski bili dužni, šest mjeseci prije isteka mandata raspisali konkurs za izbor novog direktora.

Predstavnik Karton revolucije Adi Selman za Megafon kaže da im nikada nisu ni odgovorili na dopis, niti su pokrenuli bilo kakvu aktivnost da ispune zakonske procedure.

Odgovora nije bilo ni na upit Megafona.

Vezani tekst: Nema odgovora direktora Doma zdravlja Tuzla na zahtjev za njegovu smjenu upućen iz Karton revolucije

Selman kaže da imaju obećanja da će i ukoliko iz Doma zdravlja ne bude reakcije, da će uslijediti reakcija Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, danas ili najkasnije u ponedjeljak. U slučaju da se Upravni odbor i menadžment ogluše o pravila, Ministarstvo je krajnja instanca koja može povući potez te smijeniti direktora. Međutim, pošto je ovih dana tek imenovana nova Vlada TK, a na čelu Ministarstva je došlo do smjene, naš sagovornik kaže da to može biti razlog da procedura potraje još koji dan.

„Mi nećemo odustati čak i da direktor bude smijenjen i tražit ćemo i smjenu Upravnog odbora jer su bili dužni poštovati procedure a ovjdje su napravljeni katastrofalni propusti“, kaže Selman za naš portal.

Adi Selman, aktivista karton revolucije (Foto: Karton revolucija)

„Pokrenuli smo akciju na više strana. Također smo Kantonalnoj inspekciji poslali prijavu i imam neslužbene informacije da su inspektori već tamo, trenutno samo inspektori rada“, kaže Selman.

Portparol Doma zdravlja Tuzla, Adis Nišić, međutim, kada smo pitali da li je informacija tačna, za Megafon je kazao da prama informacijama koje on ima, nikakve inspekcije nema u Domu zdravlja Tuzla.

NADZOR OSNIVAČA

Kako god, Selman kaže da istovremeno od Grada Tuzla zahtijevaju da Gradsko vijeće osnuje Savjet za zdravstvo u kojem bi bilo osam ljudi, između ostalih i predstavnik NVO-a, a kojima bi Dom zdravlja Tuzla bio dužan pružati informacije, odnosno, da Savjet može Grdsko vijeće izvještavati o radu ove zdravstvene ustanove.

Sačekat će, kaže Selman za Megafon, odgovor i Grada te nakon toga odlučiti šta dalje, bez obzira da li u međuvremenu direktor Doma zdravlja bio smijenjen ili ne.

Tekstove Megafona dozvoljeno je preuzimati, ali uz obavezno navođenje izvora i autora sadržaja.

Meagfon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.