Četvrtak, 20 Juna

Nema odgovora direktora Doma zdravlja Tuzla na zahtjev za njegovu smjenu upućen iz Karton revolucije

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Nermina Šunj Kušljugić

Aktivisti Karton revolucije su 22. februara upravi Doma zdravlja „Dr. Mustafa Šehović“ Tuzla uputili zahtjev za smjenu aktuelnog direktora ove zdravstvene ustanove, primarijusa dr. Suada Bijelića. U pismu koje su poslali i Megafonu, obrazložili su taj zahtjev istekom drugog mandata direktora Bijedića, rokovima i članom 66. Zakona o zdravstvenoj zaštiti Federacije Bosne i Hercegovine, prema kojem nakon drugog mandata Bijedić ne može više obnašati dužnost direktora.

ISTEKAO I DRUGI MANDAT

Aktivisti Karton revolucije tvrde da u Domu zdravlja Tuzla još uvijek nisu raspisali ni konkurs za imenovanje novog direktora, čime, također tvrde, čine „zloupotrebu položaja i ovlasti na štetu građanki i građana Tuzle“.

Na Megafonov upit direktoru Bijediću, da li su tvrdnje aktivista Karton revolucije tačne, ukoliko jesu kako obrazlaže situaciju u kojoj je još uvijek na čelu Doma zdravlja Tuzla te šta je uprava Doma zdravlja poduzela na rješavanju pozicije direktora, zašto konkurs za novog direktora još nije raspisan, do danas nema odgovora.

Portparol Doma zdravlja nam je rekao da će Bijedić odgovoriti ali nije rekao i kad. Nezvanično nam je rečeno u ovoj ustanovi da direktor neće odgovoriti jer ga cijeli proces koji su pokrenuli iz Karton revolucije uopće ne zanima.

Aktuelnom direktoru Doma zdravlja Tuzla, dr. Suadu Bijediću istekao je drugi mandat 7. februara 2023. godine (Foto: Karton revolucija)

A u pismu Domu zdravlja i medijima, iz Karton revolucije su pojasnili da pokreću dvije inicijative „čija realizacija će otvoriti prostor za konkretnu reformu Doma zdravlja u Tuzli“. Traže i formiranje Zdravstvenog savjeta Grada Tuzla, ali smjena direktora Bijedića je jedan od koraka u reformi o kojoj govore.

„Direktor Doma zdravlja Tuzla gdin. Suad Bijedić je na funkciju direktora Doma zdravlja Tuzla u prvom mandatu postavljen dana 11.03.2015. godine na period od 4 godine. Nakon isteka mandata isti mu je obnovljen dana 07.02.2019. godine. Mandat direktora traje četiri godine. Po isteku mandata ista osoba može, na osnovu javnog oglasa, ponovno biti imenovana za direktora u istoj zdravstvenoj ustanovi, ali najviše za još jedan mandatni period

Zakon o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH

Član 66.

Navedena činjenica konkretno znači da je g. Suad Bijedić već treba biti razrješen dužnosti direktora Doma zdravlja Tuzla što do sada nije učinjeno.

Dom zdravlja Tuzla (Foto: Megafon arhiv/M.T.)

Prema informacijama dostupnim javnosti (od strane Doma zdravlja Tuzla je gotovo nemoguće doći do informacije) Upravni odbor nije donio odluku o raspisivanju Javnog konkursa za direktora Doma zdravlja Tuzla. Upravni odbor je morao raspisati a resorna služba inicirati raspisivanje javnog konkursa 6 mjeseci prije isteka mandata što nije učinjeno. Na ovaj način, suprotno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH g. Suad Bijedić se dodatno zadržava na pozicija direktora Doma zdravlja.

Ne postoji nijedan objektivan razlog (pandemija COVID-a ili slično) zbog kojeg menadžment Doma zdravlja Tuzla nije mogao na vrijeme i u skladu sa Zakonom pokrenuti i finalizirati javnu i transparentnu proceduru izbora novog direktora Doma zdravlja Tuzla, što predstavlja direktnu i nemjernu zloupotrebu položaja i ovlasti na štetu građanki i građana Tuzle“, naveli su između ostalog iz Karton revolucije.

Dozvoljeno je preuzimanje tekstova Megafona uz obavezno navođenje izvora i autora sadržaja.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.