Srijeda, 29 Maja

Branković i ostali oslobođeni krivice u slučaju Energopetrol: Vlada FBiH će za arbitražu koja slijedi sa INA/MOL svejedno platiti 3,1 milion KM  

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Kantonalni sud u Sarajevu je u drugostepenom postupku potvrdio oslobađajuću presudu iz augusta 2017-te godine u slučaju „Energopetrol“. Time su optužbi za sklapanje štetnog privatizacijskog ugovora oslobođeni nekadašnji federalni premijer a danas privatni biznismen, Nedžad Branković, bivši direktor Energopetrola d.d. Sarajevo Namik Bušatlić te članovi Komisije za dokapitalizaciju Energopetrola: Kasema Ćatović (danas notarka), advokat Ahmed Žilić, Mirko Puljić, profesor Sead Kreso, Safet Proho, Anka Šešlija i Alma Haseta.

Niko neće odgovarati za višemilionsku štetu

Prema optužnici, članovi komisije su, znajući da je ugovor štetan, s namjerom pomogli tadašnjem (u međuvremenu preminuo) premijeru Vlade FBiH Ahmetu Hadžipašiću, te Namiku Bušatliću, direktoru i odgovornoj osobi Energopetrola i Konzorciju INA/MOL, u sklapanju štetnog ugovora za Energopetrol i Federaciju BiH. Energopetrol je zbog pomenutog ugovora pretrpio štetu od skoro 33 miliona KM.

Iako Branković nije potpisao ugovor o dokapitalizaciji Energopetrola, već njegov prethodnik na toj funkciji Hadžipašić, Branković je bio obuhvaćen optužnicom jer je Tužilaštvo KS smatralo da je napravio propust time što nije vodio računa o realizaciji ugovora.

Kako smo već pisali u tekstu Sarajevski advokat i saradnici naplatit će 3,1 milion KM za zastupanje Vlade FBiH u arbitraži sa INA/MOL ,ovaj sudski proces trajao je tri godine ali uporedo s tim, Vlada FBiH vodi bitku sa mađarskim konzorcijem INA/MOL koji je izvršio dokapitalizaciju Energopetrola te pokrenuo spor protiv Federacije BiH jer, pozivajući se na odredbe kupoprodajnog ugovora, traži od Vlade FBiH da nadoknade nekoliko desetina miliona potraživanja radnika.

Konzorcij INA-MOL kupio je većinski vlasnički udio u Energopetrolu od 67 posto od Vlade Federacije BiH 2006. godine. Navodno se Vlada obavezala namiriti dugovanja prema radnicima koja su tada iznosila oko 20 miliona KM. Problem je, međutim, nastupio kada su uslijedile tužbe zaposlenika zbog plata i doprinosa koji im nisu isplaćeni u vrijeme kada je Energopetrol bio u državnom vlasništvu i ispostavilo se da je riječ o tužbama „teškim“ čak 64 miliona KM.

Švicarski pravni tim

Zbog nastalog spora konzorcij INA-MOL je 2013. godine pokrenuo arbitražni postupak pred Međunarodnom trgovačkom komorom u Parizu.

Vlada FBiH je u aprilu ove godine naprasno donijela odluku da se ipak ide u arbitražni postupak s INA/MOL-om, a nakon procedure izbora pravnih zastupnika u septembru je odlučeno da će Vladu u sporu zastupati sarajevski advokat Almir Gagula i advokatska kancelarija iz Švicarske Walder Wyss LTD Cirih. Za ovaj posao bit će biti plaćeni 3,1 milion KM bez PDV-a.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.