Petak, 14 Juna

Sarajevski advokat i saradnici naplatit će 3,1 milion KM za zastupanje Vlade FBiH u arbitraži sa INA/MOL

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N.Š.K.

Sarajevski advokat Almir Gagula zastupat će Vladu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) pred Međunarodnim arbitražnim sudom u sporu koji je protiv Federacije pokrenuo mađarski konzorcij INA/MOL, a zbog potraživanja od Vlade FBiH nakon dokapitalizacije Energopetrola. Advokat Gagula i advokatska kancelarija iz Švicarske Walder Wyss LTD Cirih, inkasirat će za ovaj posao s federalnom Vladom čak 3,1 milion KM bez PDV-a.

Nove fakture za stare greške

Odluka o izboru advokata donesena je 3. septembra 2019. godine a nakon provedene procedure izbora najboljeg ponuđača jer je iz Vlade FBiH u aprilu, nakon naprasne odluke da se ipak ide u arbitražni postupak s INA/MOL-om, obznanjeno i da im je otkazana saradnja ranijeg advokata Michela Mraza, te da će raspisati poziv za novog pravnog zastupnika. Mediji su tada objavili da je advokat Mraz navodno bio nezadovoljan kako ga je Vlada FBiH plaćala te da je to bio razlog raskida saradnje.  

Arbitražni postupci su veoma kompleksni i podrazumijevaju visoku stručnost sudionika u procesu, a prema generalnim procjenama uglavnom koštaju oko pet do šest miliona KM. Nije, međutim, jasno zašto u proces nije uključeno Federalno pravobranilaštvo koje bi trebalo da ima jednu od ključnih uloga u ovakvim sporovima. Istina, godinama rade s manjkom zaposlenih u odnosu na sistematizovani broj radnih mjesta (37), što je također vrlo indikativno i što je navodno razlog za nemogućnost postupanja u brojnim procesima.

U Budžetu FBiH za 2019. godinu je za Federalno pravobranilaštvo, za finansiranje rada i plate 31 zaposlenog, planirano 1,4 miliona KM.

Hitna odluka Vlade

Vlada Federacije BiH je na sjednici u aprilu ove godine prihvatila informaciju o potrebi iniciranja pravnih radnji pred Međunarodnim arbitražnim sudom po tužbi konzorcija INA/MOL protiv Federacije BiH. Ured premijera Federacije BiH Fadila Novalića i Generalni sekretarijat Vlade FBiH dobili su zaduženje da pripreme potrebnu pravnu dokumentaciju s ciljem realizacije ovog zaključka, saopćeno je nakon sjednice Vlade 11. aprila. Prema usvojenoj informaciji, dokumentaciju će potpisati i Međunarodnom arbitražnom sudu dostaviti federalni premijer Novalić.

Podsjetimo, konzorcij INA-MOL kupio je većinski vlasnički udio u Energopetrolu od 67 posto od Vlade Federacije BiH 2006. godine. Navodno se Vlada obavezala namiriti dugovanja prema radnicima koja su tada iznosila više od 20 miliona KM. Problem je, međutim, nastupio kada su uslijedile tužbe zaposlenika Energopetrola zbog plata i doprinosa koji im nisu isplaćeni u vrijeme kada je Energopetrol bio u državnom vlasništvu i ispostavilo se da je riječ o tužbama “teškim” čak 64 miliona KM.

Konzorcij INA/MOL, pozivajući se na odredbe kupoprodajnog ugovora, tražio je od Vlade FBiH da nadoknade ova potraživanja radnika, na što Vlada FBiH, pozivajući se također na dokumentaciju, ne pristaje.

Oslobađajuće presude

Zbog nastalog spora konzorcij INA-MOL je 2013. godine pokrenuo arbitražni postupak pred Međunarodnom trgovačkom komorom u Parizu.

Inače, kompletna pravna trakavica traje godinama a svojevremeno se za nesavjestan rad i sklapanje štetnog ugovora sudilo sedmero članova vladine Komsije za provođenje tendera za dokapitalizaciju, uključujući i bivšeg direktora Energopetrola Namika Bušatlića, te nekadašnjeg federalnog premijera Nedžada Brankovića.

U ljeto 2017. godine svi su u prvostepenom postupku oslobođeni optužbi.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.