Petak, 14 Juna

BH Novinari odaju počast ubijenim kolegicama i kolegama u Pojasu Gaze

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

BH novinari ispred Vječne vatre u Sarajevu i drugim gradovima Bosne i Hercegovine paljenjem svijeća odat će počast novinarima ubijenim u Pojasu Gaze.

Udruga/udruženje BH novinari pridružilo se Međunarodnoj federaciji novinara IFJ, Nacionalnom sindikatu novinara Velike Britanije i Sindikatu novinara Palestine u kampanji zaštite svih novinara/ki i medija koji izvještavaju iz Pojasa Gaze. 

Predstavnici IFJ -a i partneri će se okupiti u 12,30  u Brusselsu i paljenjem svijeća odati počast novinarima/kama i medijskim radnicima ubijenim tokom ratnih dejstava u Pojasu Gaze.

Prema podacima koje je objavila Međunarodna federacija novinara, od 7. oktobra 2023. godine do danas, ubijeno je najmanje 99 naših koleginica i kolega. Veliku većinu čine palestinske novinarke i novinari, njih 92. Živote je tokom obavljanja svoga posla izgubilo i četvero izraelskih i troje libanonskih kolegica i kolega, za čijim izgubljenim životima jednako žalimo.

Ovim putem BH novinari pozivaju novinare i novinarke i sve druge medijske radnike i radnice iz BiH da se okupe u svojim gradovima – na glavnim trgovima, ispred medijskih kuća ili u redakcijama, zapale svijeće i odaju počast ubijenim novinarima/kama, snimateljima i drugim medijskim profesionalcima u Pojasu Gaze.

Također, pozivamo ih da na društvenim mrežama objave fotografije sa mjesta okupljanja, te time podrže IFJ i njihove zahtjeva za osiguranjem zaštite za sve novinare/ke i medijske ekipe – izvještače iz ove ratne zone.

Okupljanje novinara/ki  bit će organizovano i u Tuzli.  

(BH Novinari)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.