Subota, 2 Marta

Analiza CEE: Voda iz jezera Kop na Šićkom Brodu mogla bi se koristiti kao pitka voda

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na osnovu analiza koje je radio Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle, voda iz jezare Kop je kvalifikovana u prvu kategoriju površinskih voda.

Autor: Mediha Tabaković

U okviru projekta Centra za ekologiju i energiju (CEE), „Spasimo naša jezera“ koji je počeo sa implementacijom 10. maja 2021. godine, završena je analiza vode jezera „Kop“ Šićki Brod.

Amra Skramončin iz odjela zaštite i unapređenja okoliša CEE za Megafon je kazala da je analiza vode jezera Kop pokazala da bi se u slučaju potrebe mogla koristiti kao pitka voda.

ANALIZA KVALITETA VODE I BIODIVERZITETA

„Projekat je počeo prošle godine i završio 30. aprila ove godine. Urađene su dvije analize vode. Jedna je bila kvaliteta jezera koja je pokazala da se voda klasificira u prvu kategoriju površinskih voda a što znači da kvalitet vode odstupa samo dva parametra i u slučaju potrebe za pitkom vodom ona bi se mogla na određeni način ukloniti. Urađena je i studija biodiverzacije kvaliteta“, kazala je Skramončin.

Prema informacijama iz Centra za ekologiju i energiju u Jezeru Kop Šićki Brod prisutno je 69 vrsta algi, sedam vrsta vodenih biljaka, 43 vrste biljaka u obalnom području, sedam vrsta vodozemaca i dvije vrste ribe.

Također, iz Centra je navedena zastupljenost stanišnog tipa koji se nalazi na Crvenoj listi staništa, te prisustvo vrsta čiji razvijeni stadiji predstavljaju prioritet u zaštiti u zemljama Evropske unije, prisustvo predatornih vrsta ptica (gnjurac, divlja patka). Diverzitet vodozemaca i algi ukazuju na visok potencijal očuvanja ovog staništa.

Na jezeru Kop urađene su i akcije čišćenja i uređenja jezera, napravljene su klupe, postavljene su informativno-edukativne table. Na tablama se pojašnjava o samom jezeru, o flori te o fauni jezera.

„Porojekat se odnosio samo na jezereo Kop, odnosno fokus projekta jeste bilo navedeno jezero. Uradili smo u kampanji koja se zove Voda za sve, jezero Modrac i rijeku Spreču, to nam je bilo u fokusu i bilo je u okviru EKO BH projekta, odnosno  urađene su dvije ovakve analize“, istakla je Skramončin.

Centar za ekologiju i  energiju realizovao je posao u okviru projekta Misli o prirodi, koji je impelemetirao CPCD a finansijski podržala Švedska.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.