Utorak, 21 Maja

Značajan dio problema u školama uzrokovan uticajem društvenih mreža  

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tokom aprila slijedi sedmica kontrole upotrebe mobitela, pod motom: „Manje ekrana – više života“.

Autor: N. Š. K.

Na današnjoj press konferenciji Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona u Tuzli prezentovani su rezultati i aktivnosti koje su provedene u školama na području TK u okviru kampanje „Stop nasilju – škola je žrtva nasilja“.

Da nasilje ima duboke korijene u društvu i da borba treba biti kontinuiran proces naglasio je resorni ministar Ahmed Omerović najavivši nastavak aktivnosti tokom narednih mjeseci.

„Imamo propise i sad je neophodno da se što više angažujemo i što više radimo. Shodno tome, mi smo kroz ovu analizu shvatili da značajan dio problema povezan sa nasiljem proizilazi iz virtualnog svijeta, odnosno iz korištenja različitih društvenih mreža pa smo odlučili da pokrenemo drugu kampanju u aprilu koja će biti sedmica kontrole upotrebe mobitela i zvat će se „Manje ekrana – više života“. To će biti moto. Ovo znači da ćemo ovu kampanju raditi u partnerstvu sa roditeljima. Prije svega neophodno je da educiramo i naše roditelje a i učenike o nužnosti ravnoteže između digitalnog i stvarnog svijeta“, kazao je ministar Omerović.

Aktivnosti koje su proteklog mjeseca realizirane u 122 osnovne i srednje škole na području TK, prema riječima stručne savjetnice u Pedagoškom zavodu TK Zumre Šahović, više su bile način života nastavnog osoblja i učenika. 

„Ova kampanja će u mnogim školama zaživjeti dugoročno i značajno je da to sve nije interventnog karaktera, nego nešto što će sutra u zajednici rezultirati pravovremenim sprječavanjem nepoželjnog oblika nasilja i preveniranjem onoga što dolazi sa razvojem naše djece i tokovima koji se dešavaju ne samo u našem društvu nego i u cijelom svijetu“, rekla je ovom prilikom Šahović.

Kampanja je realizirana u svakoj od škola, između ostalog, i kroz različite radionice sa nastavnicima dok su pedagozi imali radionice u starijim razredima. Pored toga, ostvarena je i saradnja sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova kroz obostrane posjete te organizirani okrugli stolovi, rečeno je na današnjoj press konferenciji.

„Iako nismo znali da će mart biti proglašen mjesecom prevencije međuvršnjačkog nasilja sve škole su bile spremne za ovu kampanju jer su to sve aktivnosti koje mi redovno izvodimo i one su već planirane godišnjim programom rada a naravno, apropo svih onih nemilih događaja iz prethodne školske godine. Nastavićemo ih kontinuirano provoditi i dalje. Oprez nikad nije naodmet. Ali moram napomenuti činjenicu da škole nisu samo odgojne ustanove i da ne smijemo zanemariti, po meni primarni, obrazovni segment“, istaknula je predsjednica Aktiva direktora srednjih škola i koordinatorica aktivnosti Alma Šehanović.

I predsjednik Aktiva osnovnih škola Dževad Mehić potvrdio je da su sve osnovne škole jako dobro realizovale kampanju.

Učesnici današnje konferencije za medije mišljenja su da je kampanja pokazala da se uključivanjem svih članova društva može doći do rezultata koji su neophodni za kvalitetan odgoj mladih naraštaja. Te da je neophodno uporedo isticati i afirmisati pozitivne primjere, kojih je veoma mnogo u našim školama.

(Vlada TK)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.