Subota, 22 Juna

Živjeti od svog rada: Potrošačka korpa košta više od dvije prosječne plate u BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sindikalna potrošačka korpa u februaru 2019. godine, prema mjerenjima Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) objavljenim početkom marta, iznosila je 2.019 KM, dok je prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH iznosila 914 KM. Dakle, pokrivenost potrošačke korpe prosječnom platom je tek 46,6 posto.

Minimalni troškovi života

U Sindikatu su koristili statistike za decembar 2018. godine, jer je to bio posljednji, zvanično objavljeni podatak Federalnog zavoda za statistiku.

Kao parametri u mjerenju korišteni su podaci o minimalnim troškovima života četveročlane porodice, dvije odrasle osobe i dvoje djece, od kojih je jedno srednjoškolac, a drugo dijete pohađa osnovnu školu. 

Prema tim mjerenjima, najviši iznos potrošačke korpe odlazi na prehranu, 38,7 posto, za stanovanje i komunalne usluge 15,4 posto, higijenu i održavanje zdravlja 5,7 posto, obrazovanje i kulturu 12,5 posto, odjeću i obuću 14,9 posto, prijevoz 6,8 posto, te održavanje domaćinstva 5,9 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 84 artikla.

Agencije za statistiku već duži period ne sačinjavaju niti objavljuju podatak o iznosu potrošačke korpe, ali kako su statistike uvijek prosjeci iznosa, svaki građanin ponaosob najbolje zna s koliko novca raspolaže, a na kakve troškove života mora da odgovori. Pa tako ni prosječni iznosi plata niti potrošačke korpe nisu podjednako ilustracija života građana u BiH.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna mjesečna bruto plata po zaposlenom za oktobar 2018. godine iznosila je 1.379 KM, što pokazuje nominalan rast za 3 posto u odnosu na decembar 2017. godine. Prosječna mjesečna bruto plaća za oktobar 2018. godine u odnosu na oktobar 2017. godine nominalno je bila viša za 4,1 posto. U decembru 2018. prosječna bruto mjesečna plata u BiH godine iznosila 1.398 KM, što odgovara iznosu neto plate od 906 KM.

Međutim, te prosjeke čine plate u rasponu od najniže isplaćivane uglavnom u realnom sektoru, oko 400 KM neto, do vrtoglavih iznosa, primjera radi, onih koje su nadavno objavili mediji, a na osnovu podataka Porezne uprave FBiH. Pa se tako na spisku najviših plata isplaćenih ove godine u FBiH našla plata od 74.638,39 KM, isplaćena u oblasti računovodsta, knjigovodstva, revizijske djelatnosti i poreznog savjetovanja.

Rast cijena hrane

S druge strane, prema podacima Agencije za statistiku BiH, u novembru 2018. godine (posljednje objavljene statistike) na mjesečnom nivou zabilježen je rast nivoa cijena za 0,1 posto.

Jednako kao i visina plata, odnosno, prosjek koji se zvanično objavljuje, mogu se analizirati i statistike koje govore o cijenama u BiH. Naime, upkos brojčanim pokazateljima koji se čine minornim, u trgovimana i na tržnicama je evidentan znatan porast cijena, posebno hrane.  

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.