Subota, 25 Maja

Žene iz Lobi grupe Gračanica isposlovale normalizaciju registracije vozila u ovom gradu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.    

Nakon što je izvjesno vrijeme proces registracije vozila u Gračanici skoro pa blokiran zbog manjka uposlenika u službama MUP-a TK, nadležnim za procedure, članice neformalne Lobi grupe žena Gračanica obratile su se kantonalnom ministru, direktoru Uprave policije MUP-a TK, načelniku i komandiru PU Gračanica te kadrovskoj službi MUP-a TK.

Kako su navele, dobile su obećanja da će procedure registracije vozila biti ubrzane te da će se pristupiti dugoročnom rješavanju pitanja nedostatka administracije.

„U usmenom razgovoru sa ministrom MUP TK, dobile smo potvrdu da će svi zahtjevi zaprimljeni sa petkom ove sedmice biti tokom vikenda vanrednim angažmanom dodatnog ljudstva MUP-a TK i riješeni. Tehnički će se obezbijediti da sa ponedjeljkom sledeće sedmice građanstvo i privrednici rasterećenije pristupe registraciji svojih vozila do dugoročnijeg rješenja na kojem se već radi.

Danas je data i saglasnost vlade TK za pokretanje konkursne procedure i prijem novih kadrova za bolje organizovanije administrativno poslovanje i pružanje usluga ovog tipa na području grada Gračanica“, saopćeno je iz neformalne Lobi grupe žena Gračanice.

Pismo koje su prethodno uputile članice neformalne Lobi grupe žena Gračanice na pomenute adrese, prenosimo u cjelosti:

“Poštovani,

Obraćamo vam se sa zahtjevom za hitno djelovanje po pitanju rješavanja pitanja kadrovske podkapacitiranosti administracije MUP TK PU Gračanica (referent za obradu i izdavanje registracije vozila za područje grada Gračanica)

Obrazloženje:

Svjedočimo već duže vrijeme otežavajućim okolnostima po pitanju dužine trajanja registracije vozila službenih (pravnih lica) i privatnih (fizičkih lica).  Vrlo svjesni stanja otežavajućih okolnosti izostanka uposlenih po osnovi bolovanja, moramo djelovati na ovaj način. Zbog nepravovremene reakcije sistema osiguranja zamjene referenata koji opravdano izostaju sa posla, broj neriješenih predmeta registracije vozila svakodnevno raste. Zamjena nadomjestak jednog referenta (referent povučen  iz Tuzle) i drugog lica koje nije tehnički osposobljeno (povučeno iz CIPS sektora u Gračanici) , smatramo da ni približno nije dovoljno rješenje. U stanju potrebe gdje minimalno tri referenta trebaju da se posao tj. Registracija vozila završava u razumnom vremenskom periodu, mi trenutno imamo jedno stručno osposobljeno lice sa skraćenim vremenom iskoristivosti (svaki dan od 9 sati radi) i jedno poluosposobljeno lice povučeno sa drugog referata što znatno otežava i usporava proces registracije i rješavanja nagomilanog broja predmeta.

Naglašavamo da je Gračanica poduzetničko mjesto te da naše firme već imaju veliki problem i trošak, a da i fizička lica također imaju ogromne probleme što dodatno stvara nezadovoljstvo građanstva. Uzmemo li u obzir da ulazimo u sezonu odmora kada ljudima trebaju vozila , te da i uposleni na referatima administracije također po zakonu trebaju odmoriti prijeti nam opasnost da ćemo doći u baš krizno stanje ukoliko se odmah ne pristupi rješavanju nagomilanih predmeta.

Svjesni da rukovodstvo sektora administracije još nije imenovano i da ukoliko danas se objavi konkurs za novo uposlene na ovu poziciju…najmanje 1-2 mjeseca je potrebno da navedena lica prođu interne sigurnosne provjere i obuku potrebnu da se puste u rad u punom kapacitetu.

Dakle iz svega navedenog sad i odmah je potrebno u okviru internih kapaciteta MUP TK hitno reagovati i djelovati kako bi se spriječile loše pretpostavke iz navoda obrazloženja, a koje itekako su osnovano ukazane. Napominjemo da ukoliko eventualno dođe do tužbi pravnih i fizičkih lica po pitanju obeštećenja po osnovi napravljenih troškova i gubitaka, iste bi najdirektnije mogle oštetiti budžet TK.

Molim vas potvrdu da je mail zaprimljen i protokolisan

S poštovanjem

U ime Neformalne lobi grupe žena Gračanica Koordinatorica grupe”

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.