Subota, 22 Juna

Zdravstvo za privilegirane (1): O našem trošku, sistematske preglede obavljaju u luksuznim privatnim klinikama

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U Agenciji za bankarstvo FBiH, u kojoj teško da se može reći da postoje specifična radna mjesta zbog kojih bi uposlenici trebali imati posebne zdravstvene kontrole, izdvajanja oko 56.000 KM bez PDV-a godišnje za posebne, sistematske preglede uposlenika u privatnoj klinici, za Megafon.ba su obrazložili kao poštivanje zakonske obaveze.

Piše: Nermina Šunj – Kušljugić

Pred građanima, čak i onima za koje se redovno izmiruje zdravstveno osiguranje, posebno tokom pandemije koronavirusa, brojne su barijere u pristupu zdravstvenim uslugama.

Istovremeno, u javnim institucijama, upravi, javnim preduzećima, agencijama i drugim institucijama naslonjenim na javne budžete, ili im vlade propisuju cijene usluga a čiji prihodi se ostvaruju preko građana direktno ili indirektno, daleko od očiju javnosti, i za vrijeme pandemije, provodi se diskriminatorna praksa po kojoj je tim uposlenicima omogućeno dodatno zdravstveno osiguranje i sistematski pregledi u luksuznim, privatnim klinikama, bez čekanja i dodatnih ličnih troškova.

„Sve po zakonu“

Čekanje termina za ultrazvuk, primjera radi za mamografiju, višemjesečno čekanje na nalaz papa testa, čekanje i na redovne mjesečne kontrole, odavno je „normalnost“ u javnom zdravstvu, bez obzira na to da li ste zdravstveni osiguranik. O brojnim uskraćenim pregledima „zbog mjera prevencije“ tokom pandemije ili nedostatku uređaja, reagensa i materijala, da i ne govorimo.

Istovremeno, pojedine institucije svojim uposlenicima/ uposlenicama osiguravaju redovne, godišnje sistematske ali i specifične zdravstvene preglede o trošku poslodavca/budžeta.

Aktuelna legislativa u Federaciji Bosne i Hercegovine predviđa zaštitu zdravlja radnika te obavezu poslodavca da finansira posebne kontrole zdravlja za radnike koji rade u specifičnim okolnostima (rad na visini, pri ekstremnim tempreturama, izloženosti zračenju, u rizičnim i stresnim okolnostima, kao što je policija, vojska itd.).

Međutim, analizom javnih nabavki, tu zakonsku mogućnost da uposlenici zdravstvene preglede obavljaju nesmetano i u terminu koji sami izaberu, uglavnom u privatnim klinikama, koriste i institucije čiji su uposlenici, recimo, namještenici koji rade isključivo birokratske poslove.  

U Agenciji za bankarstvo FBiH, na Megafonov upit odgovaraju obrazloženjem iz propisa. Između ostalog, pozivaju se na Zakon o zdravstvenom osiguranju FBiH i to na član koji uopće ne tretira ovu oblast.

„U odnosu na pitanje opravdanosti korištenja privatnih klinika za obavljanje sistematskih pregleda radnika Agencije, a imajući u vidu da su radnici zdravstveno osigurani, ukazujemo na odredbe Zakona o zdravstvenom osiguranju („Službene novine Federacije BiH“, br.30/97,7/02, 70/08, i 48/11) i to na član 15 kojim je propisano da specifične mjere zdravstvene zaštite mora osigurati poslodavac s ciljem stvaranja uvjeta za zaštitu zdravlja uposlenika na radnom mjestu i poticanja zdravstveno odgovornog ponašanja, te da radi provođenja navedenih mjera poslodavac je dužan da organizuje i osigurava iz svojih sredstava zdravstvenu zaštitu uposlenih koja obuhvata, između ostalog, i liječničke preglede radi utvrđivanja sposobnosti za rad po nalogu poslodavca“, navedeno je, između ostalog, u službenom odgovoru Megafonu iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Istražili smo propise iz ove oblasti i utvrdili da zapravo Zakon o zdravstvenoj zaštiti FBiH („Službene novine FBiH“, broj 46/10 i 75/13) tretira mjere specifične zdravstvene zaštite i u ovom je propisu predviđena obaveza poslodavca da osigura radniku zdravstvene kontrole zbog eventualnog otkrivanja profesionalne bolesti, sprječavanja bolesti i slično.

Milionske javne nabavke

Međutim, kako smo već kazali, propis se u brojnim institucijama koristi kako bi se svima, bez obzira na potrebu, omogućili posebni zdravstveni pregledi pa čak i pregledi koji nemaju veze sa rizikom od profesionalnog obolijevanja. Primjera radi, mamografija ili ginekološki pregledi za uposlenice.

Niti jedan od ugovora iz registra javnih nabavki koji je Megafon.ba analizirao, ne predviđa preglede u javnim zdravstvenim ustanovama. Uglavnom su usluge osigurane u privatnim (poli)klinikama a često su čelnik institucije i vlasnik privatne zdravstvene ustanove iz istih političkih stranaka.

Naravno, procedura javne nabavke se provodi a ugovori o uslugama sklapaju po zakonu.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.