Četvrtak, 30 Maja

Zbor građana u Gornjoj Tuzli: Zašto plaćamo najskuplji javni prijevoz u BiH?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Front slobode organizira u GornjojTuzli zbor građana o problemima stanovništva ove velike prigradske mjesne zajednice sa javnim prijevozom.

Autor: N. Š. K.

Javni prijevoz u Tuzli najskuplji je u Bosni i Hercegovini od svih većih gradova. Cijene prijevoza su visoke čak i u odnosu na mnoge regionalne gradove. Posebno za prigradska naselja gdje svakodnevni odlazak na posao, fakultet ili u školu predstavlja značajan trošak za višečlane porodice, kaže se u najavi za zbor građana kojeg u Gornjoj Tuzli, zajedno sa predstavnicima Mjesne zajednice, 27. februara organizira Front slobode.

Karta gradskog prijevoza koji je u Tuzli privatno preduzeće nekoliko puta je poskupljivala u proteklim godinama i za mnoge građane cijena je previsoka. Posebno ako se uzme u obzir i rast svih drugih cijena.

Građani pozvani da sudjeluju u razgovorima o javnom prijevozu i drugim komunalnim problemima (Foto: N.Š.K./Megafon.ba)

Gornju Tuzlu sa ostatkom grada povezuje jedna autobuska linija Gradskog i prigratskog saobraćaja (GIPS). Građani ovise o GIPS-u kako bi se prevezli do Tuzle. U protivnom su prisiljeni koristiti vlastite automobile ili taksi prijevoz što je daleko skuplje.

Prepoznajući ovaj problem s kojim se suočavaju građani Gornje Tuzle, aktivisti Fronta slobode odlučili su organizirati zbor građana u Gornjoj Tuzli na ovu temu. Zbor će se održati 27. februara u 18 sati u prostorijama Društvenog doma Gornja Tuzla.

Na zboru su pozvani predstavnici gradske Službe za komunalna pitanja, izgradnju i poslove mjesnih zajednica kao nadležne za gradski prijevoz. S građanima će o ovoj temi razgovarati i tematska ekspertica dr.sc. Džemila Agić.

Zbor će biti prilika da građani razgovaraju s nadležnima o ovom, ali i drugim komunalnim problemima u Gornjoj Tuzli. Ali prije svega, zbor građana je prilika za organizaciju građanske inicijative i rješavanje problema s kojima se građani suočavaju.

Iz Fronta slobode pozivaju građane na zbor kako bi ukazali na probleme, razgovarali s nadležnima i potražili rješenja.

(Front slobode/D. Šakanović)

Megafon.ba

 

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.