Subota, 25 Maja

Zbog učestalih požara zasjedao Gradski štab civilne zaštite Tuzla: Slijede krivične prijave protiv nesavjesnih građana

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

U Gradskoj upravi Tuzle, danas je održana prva vanredna sjednica Gradskog štaba civilne zaštite Tuzle radi sve učestalijih požara na području grada, odnosno u istočnom dijelu grada, na lokacijama Požarnica, Bojići i Trakilovići.

Na sjednici je donesen niz zaključaka s ciljem prevencije daljeg rasta nesavjesnog paljenja vatre od strane građana, a i onih koji imaju za cilj da ubuduće spriječe ovakve događaje. Kao jedan od ključnih problema istaknut je sinoćnji požar na lokaciji Bojići, koji je drugi požar u proteklih 10 dana. Požar je zahvatio oko 20 hektara šume i ugrozio nekoliko objekata. Brzom intervencijom vatrogasaca i jedinica civilne zaštite požar je uspješno obuzdan, iako su minska polja otežavala situaciju.

Gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, ujedno i komandant Gradskog štaba civilne zaštite, nakon dojave o izbijanju požara došao je na mjesto požara oko 20.30 sati.

“Na području Bojića sinoć je gorjelo oko 20 hektara šume, a bile su ugrožene i četiri kuće. Imali smo veliki vjetar koji je pogodovao širenju vatre. Intervenisale su tri ekipe Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzle, jedinice Gradskog štaba civilne zaštite, na raspolaganju su bile četiri cisterne s vodom i oko 20 ljudi Javnog komunalnog preduzeća “Komunalac” i još jedna cisterna iz JKP “Vodovod i kanalizacija” sa četiri čovjeka, koji su bili podrška vatrogascima. Gašenje vatre otežavala su minska polja, koja su na tom području označena. Sinoć smo čuli dvije ili tri detonacije. Sve je krenulo u naselju Bojići, od 30-ak kvadrata, a vatra je obuzdana tek oko jedan sat ujutro, a nakon čega je pala kiša koja je potpuno ugasila požar”, kazao je gradonačelnik Lugavić.

Na sjednici je odlučeno da će se poduzeti krivične prijave protiv NN lica i uputiti Tužilaštvu Tuzlanskog kantona radi utvrđivanja odgovornosti za ove požare. Također, komunalni inspektori i redari bit će aktivniji u sprečavanju paljenja rastinja na svim lokacijama u gradu. S obzirom na veličinu grada i brojnost populacije, istaknuto je da postojeći broj komunalnih inspektora nije dovoljan za pokrivanje cijele teritorije grada. Stoga se apelira na odgovornost građana da prijavljuju svaki sumnjivi slučaj paljenja vatre, kako bi se efikasno djelovalo u prevenciji požara.

“Tužilaštvu Tuzlanskog kantona ćemo već sutra poslati krivičnu prijavu protiv NN lica za obje lokacije, za krivična djela izazivanje šumskog požara i izazivanje opće oposnosti. Tražimo i da se više angažuju komunalni inspektori na svim lokacijama gdje se vrši paljenje rastinja u svrhu pripreme proljetnih poljoprivrednih radova”, kazao je gradonačelnik Lugavić.

Dodatno, naglašena je važnost aktiviranja požarnih inspektora i šumarskih inspektora kako bi se preventivno djelovalo na sprečavanju daljih požara. Ova mjera ima za cilj zaštitu imovine i života građana, ali i vatrogasaca koji na terenu, prilikom intervencija često nailaze na minska polja.

Jedan od zaključaka sjednice je i prijedlog da se kazne za kršenje propisa o paljenju rastinja značajno povećaju, kako bi bile efikasnije u sprečavanju takvih djela. Predložena minimalna kazna za ovo kršenje je 3.000 KM.

“Također, tražimo da Gradsko vijeće Tuzle donese odluku o povećanju kaznenih odredbi za kršenje Odluke o komunalnom redu, pa ćemo predložiti da minimalna kazna bude 3.000 KM, umjesto 50 KM koliko izbnosi sada. Tražimo da se u preventivno djelovanje više uključe i protupožarni inspektori, šumari i šumarski inspektori – kazao je gradonačelnik Lugavić.

“Imali smo mnogo požara niskog rastinja u posljednje vrijeme, a ova dva na području Trakilovića i Bojića su bili najveći. Sinoć smo čak imali i plan za evakuaciju, jer je vjetar stalno mijenjao smjer. Srećom, nije bilo potrebe za tim i niti jedan objekat nije oštećen. Uzroci ovakvih požara u 90 posto slučajeva su ljudi, odnosno ljudski faktor”, rekao je starješina Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla, Jasmin Jahić.

Kako bi se doprinijelo smanjenju incidencije požara i zaštiti sigurnosti građana i imovine na području grada Tuzle, bit će poduzete odgovarajuće mjere, te se pozivaju građani da sarađuju i aktivno učestvuju u očuvanju sigurnosti svoje lokalne zajednice.

(Grad Tuzla)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.