Subota, 25 Maja

Zbog teške situacije u Kreki Vlada TK odgodila izvršenje sudskih presuda

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Vlada Tuzlanskog kantona je na današnjoj sjednici prihvatila Informaciju o blokadi računa Z.D. Rudnici Kreka d.o.o. Tuzla i donijela Odluku kojom se, uvažavajući trenutne uslove poslovanja Rudnika Kreka Tuzla, iskazuje spremnost za pomoć ovom privrednom društvu, a putem odlaganja postupka izvršenja u dva predmeta Kantonalnog pravobranilaštva Tuzla, u ukupnom iznosu od 5.826.114,21 KM.

Ovom odlukom obaveze su odložene na period godinu dana, odnosno do 7. maja 2025. godine.

Z.D. Rudnici Kreka d.o.o. Tuzla u knjigovodstvenoj evidenciji Ministarstva finansija TK još uvijek imaju uknjiženu obavezu po osnovu Ugovora o kreditu iz 1999. godine. Na zahtjev Kreke, Vlada Tuzlanskog kantona je u više navrata ranije izvršila reprogram preostalog dijela neplaćenog duga, te je na osnovu zadnjeg podnesenog zahtjeva Vlada Tuzlanskog kantona 2009. godine odobrila reprogram na period od 10 godina, a kojim je dug trebao biti isplaćen zaključno sa 31.12.2018. godine. Imajući u vidu da dug nije bio izmiren, Presudom Općinskog suda u Tuzli Kreka je obavezana da Tuzlanskom kantonu isplati iznos od 2.021.778,88 KM zajedno sa zakonskom zateznom kamatom. Kako Kreka nije postupila ni po obavezi iz Presude, Općinski sud Tuzla donio Rješenje o izvršenju, a na osnovu koga je blokiran glavni račun Z.D. Rudnici Kreka d.o.o. Tuzla.

Osim ovog potraživanja u narednim danima se očekuje i donošenje Rješenja o izvršenju po osnovu drugog duga koje Rudnik Kreka nije izmirio na vrijeme, u iznosu od 3.645.335,03 KM sa zakonskom zateznom kamatom, te bi i u ovom predmetu došlo do blokade glavnog računa Z.D. Rudnici Kreka d.o.o. Tuzla.

Uz uvažavanje teške ekonomske situacije u rudnicima u Federaciji BiH, Ministarstvo finansija Tuzlanskog kantona je danas predložilo, a Vlada Tuzlanskog kantona je donijela Odluku o odlaganju postupka izvršenja u navedenim predmetima. Spomenuta dugovanja odnose na bužetska sredstva Tuzlanskog kantona, te da za njih kao takve ne postoji zakonska mogućnost za otpisivanje, saopćeno je nakon sjednice Vlade TK.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.