Subota, 25 Maja

Zastupnici Skupštine TK usvojili brojne zaključke ali ne i za smjenu ministra MUP-a  

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Na današnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona – hitnog karaktera, razmatrana je Informacija o sigurnosnoj situaciji na području Tuzlanskog kantona s posebnim akcentom na tragični događaj od 7. 2. 2024. godine. Skupština je Informaciju primila k znanju i porodici i prijateljima Amre Kahrimanović uputila saučešće, saopćeno je nakon sjednice iz Službe Skupštine TK.

ZATRAŽENO ŠTO HITNIJE OKONČANJE ISTRAGE

Nakon rasprave, Skupština Tuzlanskog kantona je usvojila zaključke, kojima se od Federalne uprave policije traži da što hitnije završi postupak istrage u vezi sa tragičnim događajem od 7.2.2024. godine, kada je na naročito brutalan način lišena života Amra Kahrimanović i da o rezultatima istrage upozna javnost oštećene i ostale institucije na Tuzlanskom kantonu među kojima i Skupštinu Tuzlanskog kantona, nakon čega će Skupština Tuzlanskog kantona preduzeti mjere iz svoje nadležnosti prema najodgovornijima iz MUP-a Tuzlanskog kantona i Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona.

Skupština Tuzlanskog kantona traži od nadležnih pravosudnih institucija, Tužilaštva, da na osnovu rezultata istrage Federalne uprave policije preduzme sve neophodne mjere iz svoje nadležnosti prema svim akterima koji su bilo na direktan ili indirektan način mogli i morali preduprijediti da ne nastupi tragični događaj, a svojim nečinjenjem su to propustili.

Skupština Tuzlanskog kantona najoštrije osuđuje svaki oblik politizacije tragičnog događaja zarad političke promocije i traži od svih da se suzdrže od teških riječi, etiketiranja i osuda bez valjanog osnova.

Skupština Tuzlanskog kantona traži od Misije OSCE-a u BiH da dostavi procjenu sigurnosne situacije na području Tuzlanskog kantona i sjeveroistočne Bosne.

Skupština Tuzlanskog kantona poziva Federalnu upravu policije da dostavi informaciju o sigurnosnoj situaciji u Federaciji BiH, odnosno u svim kantonima.

TRAŽI SE ANALIZA SVIH PROPISA U POLICIJI

Skupština Tuzlanskog kantona traži od Vlade Tuzlanskog kantona da formira interresornu grupu sačinjenu od pravnika, kriminalista i kriminologa koji će izvršiti analizu svih akata MUP-a Tuzlanskog kantona, Krivičnog zakona Federacije BiH i Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, te predložiti njihove izmjene i dopune, a sve u cilju podizanja stepena sigurnosti svih građana Tuzlanskog kantona i Federacije Bosne i Hercegovine.

Skupština Tuzlanskog kantona traži od Vlade Tuzlanskog kantona da nastavi sa kadrovskim i materijalnim jačanjem MUP-a Tuzlanskog kantona u svrhu lične sigurnosti građana i njihove imovine, saopćeno je nakon današnje sjednice.

(Služba Skupštine TK)

Megafon.ba

 

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.