Subota, 22 Juna

Zaposlenici, prekršioci mjere izolacije, nemaju pravo na naknadu plaće

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Član 45 Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH predviđa mogućnost kršenja okolnosti spriječenosti za rad ukoliko pacijent namjerno sprječava ozdravljenje ili napusti mjesto prebivališta

Autor: Nedžad Kušljugić

Prema posljednjim podacima Kriznog štaba u Federaciji Bosne i Hercegovine je više od 33.000 osoba u samoizolaciji. S obzirom na to da su već zabilježeni slučajevi kršenja izrečene mjere izolacije, zanimalo nas je šta, osim krivične odgovornosti, propisuju zakoni koji se tiču prava iz radnog odnosa.

Zakon o zdravstvenom osiguranju FBiH predviđa moguće implikacije na radno – pravni status osoba koje su zaražene i po naredbi zdravstvenih ustanova su u izolaciji ili samoizolaciji, a u radnom su odnosu.

Novčano samokažnjavanje

Prema članu 42 Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH osiguranici imaju pravo na naknadu plaće za vrijeme privremene spriječenosti za rad ako su: „izolovani kao kliconoše ili zbog pojave zaraze u njihovoj okolini“, pri čemu se naknada odnosi „samo za dane za koje bi mu pripadala plaća ili naknada plaće u smislu propisa o radnim odnosima“ i ova naknada pripada osiguraniku dok ta spriječenost traje.

Član 45 ZZO propisuje da osoba koja se „ne pridržava uputa za liječenje“, te „otputuje iz mjesta prebivališta“ ili „namjerno sprječava ozdravljenje, odnosno osposobljavanje“, nema pravo na naknadu plaće.

Dakle, osobe koje su prekršile mjeru izolacije nemaju pravo na naknadu plaće za vrijeme privremene spriječenosti za rad.

Ova zakonska okolnost trebala bi, između ostalog, da spriječi osobe u kršenju propisane mjere izolacije.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.