Četvrtak, 30 Maja

Zaključane cijene za 60 proizvoda: Uvršteni proizvodi za oboljele od celijakije i dijabetesa

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Od 15. marta počinje drugi val dobrovoljnog projekta Federalnog ministarstva trgovine, trgovaca, proizvođača, potrošača, sindikata ‘Zaključavamo cijene’ i trajat će do 16. juna.

Spisak proizvoda sa sniženom i zaključanom cijenom proširen je sa 40 na 60 proizvoda.

Kako smo i najavili u novi spisak uvršteni su i proizvodi koje koriste oboljeli od celijakije i dijabetesa. Na prijedlog udruženja ovih grupa, trgovci su izašli u susret i cijene za četiri proizvoda za poseban režim ishrane snizili i zaključali u naredna tri mjeseca.

Projekat koji je startao 15. decembra 2023. godine ocijenjen je uspješnim. Kupci su mogli uštedjeti na ovoj korpi proizvoda oko 15 do 20 %.

Proizvođači su ocijenili da je znatno poraslo interesovanje za proizvode koje su uvrstili u ovu korpu, te su se i oni dodatno angažirali da učestvuju u nastavku projekta.

U prvom dijelu ovog Projekta potrošači su istakli problem nedovoljno transparentnog označavanja proizvoda kod pojedinih trgovaca.

U cilju standardiziranja i unificiranja oglašavanja, dogovoreno je da plakat s artiklima koji su dijelom Projekta ‘Zaključavamo cijene’ i na kojem je fotografija proizvoda, ranija maloprodajna cijena i zaključana cijena, bude formata A1, a kataloška duplerica dimenzija 210×274 mm.

Također, postignut je dogovor da trgovinski objekti formata supermarketa i hipermarketa unutar objekta izdvoje jedan kutak pod nazivom ‘Zaključavamo cijene’, gdje bi radi lakšeg snalaženja kupaca na jednom mjestu bili proizvodi sa zaključanim cijenama, izuzimajući naravno one proizvode koji ne mogu na taj način biti izloženi na polici (meso, pavlaka, sir,…).

Na web stranici Ministarstva trgovine objavljen je novi Spisak za trgovce i proizvođače koji su zainteresovani, a nisu do sada učestvovali te imaju namjeru da se priključe ovom projektu.

(FMT)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.