Subota, 25 Maja

Zabrinjavajući nalazi revizije poticaja u poljoprivredi 

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Otvaranje pregovora o pristupanju EU nameće obavezu usklađivanja novčane podrške poljoprivredi i ruralnim sredinama s EU standardima.

Autor: Nermina Šunj Kušljugić

Bosna i Hercegovina je klimatski i reljefno zemlja u kojoj bi proizvodnja hrane trebalo da bude jedna od temeljnih proizvodnih oblasti, međutim, ovaj segment stagnira pa čak i opada. Revizori Ureda za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine, bavili su se analizom rezultata poticaja za poljoprivredu i u najnovijem izvještaju objavljenom početkom maja konstatuju stagnaciju pa čak i opadanje poljoprivredne proizvodnje.

Revizori krive vlasti jer se poticaji dodjeljuju bez jasne vizije, kriterija i mjerenja rezultata.

RAST ZABILJEŽEN SAMO U PROIZVODNJI JABUKE I PERADI

„Nije ostvareno povećanje ukupne poljoprivredne proizvodnje i stočnog fonda uprkos utrošenim budžetskim sredstvima za novčane poticaje u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji su u periodu 2020– 2022. godine iznosili oko 381 milion KM. Također, svi dostupni makroekonomski pokazatelji pokazuju da poljoprivredne proizvodnje uglavnom stagniraju, a u određenim segmentima imaju i trend smanjenja“, kaže se u izvještaju.

Nadalje pojašnjavaju revizori, loše rezultate imamo iako su se svake godine značajno povećavali iznosi budžetskih sredstava za poticaje.

Kod biljne proizvodnje došlo je do rasta zasijanih površina, ali ostvareni prinos nije bio na planiranom nivou. Jedini pozitivni rezultati su ostvareni kod proizvodnje jabuka.

Kada je u pitanju animalna proizvodnja, došlo je do smanjenja stočnog fonda i proizvodnje mesa i mlijeka, a jedini pozitivan rezultat ostvaren je kod proizvodnje mesa peradi.

Također, svi dostupni makroekonomski pokazatelji, uvoz i izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda (PPP), broj zaposlenih u poljoprivredi i učešće bruto dodane vrijednost (BDV) iz sektora poljoprivrede u ukupnom bruto društvenom proizvodu (BDP) FBiH pokazuju da poljoprivredne proizvodnje uglavnom stagniraju, a u određenim segmentima imaju i trend smanjenja.

Pored toga što se novac iz budžeta, po svemu sudeći troši bez vidljivih rezultata, što se manjak domaće hrane mora nadoknaditi uvozom, pred Bosnom i Hercegovinom su i izazovi ispunjavanja uvjeta na evropskom putu.

Otvaranje pregovora o pristupanju EU nameće obavezu usklađivanja novčane podrške poljoprivredi i ruralnim sredinama s EU standardima. Poljoprivredna politika u Evropi zasniva se na dugoročnosti, što bi trebalo značiti da poljoprivrednici, na bazi sedmogodišnjeg ciklusa programiranja Zajedničke poljoprivredne politike, znaju šta će se i u kojoj mjeri poticati, te se prema tome i odlučuju šta će proizvoditi.

„NA ČEKANJU“ STRATEGIJA RAZVOJA POLJOPRIVREDE 2021.- 2027.

Međutim, u Federaciji BiH još uvijek nije donesena nova strategija poljoprivrede, zbog čega se svake godine produžavao rok važenja Strategije poljoprivrede koja je donesena za period 2015–2019. godine.

Odluka o usvajanju Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije Bosne i Hercegovine za razdoblje 2021. – 2027 . godina, tek je na dnevnom redu sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, zakazane 16. maja.

Megafon.ba

 

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.